Kort nieuws Kunst

Protestacties tegen bezuiniging tijdens toneel en concerten

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 17 sept. Actievoerende musici en acteurs willen komende vrijdag voorafgaand aan concerten en voorstellingen een manifest voordragen tegen de mogelijke bezuinigingen op kunst van het kabinet-in-oprichting. Met de actie willen kunstenaars het volk mobiliseren tegen de plannen. Dat heeft kunstvakbond FNV Kiem aangekondigd. De bond begint de actiedag met een debat in de Amsterdamse Balie. Kunstenaars zijn bang dat het komende kabinet van VVD, PVV en CDA 220 miljoen euro wil bezuinigen op kunst; 21 procent van de subsidies. Dat zou vooral ten koste gaan van de uitvoerende kunsten. Volgens FNV Kiem zouden 3.200 banen verloren gaan, waaronder één of twee complete orkesten. Meer info: www. stopculturelekaalslag.nl.

Prijs voor mooiste zin naar Lanoye

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 17 sept. De Belgische schrijver Tom Lanoye heeft gisteren de Tzum Prijs gewonnen voor de mooiste zin uit 2009. ‘Vijftien jaar had de badkamer met de caravanafmetingen probleemloos dienstgedaan, de sporadisch gekneusde knie niet te na gesproken van wie zich, zijn toilet makend of zich scherend voor het lavabootje, te bruusk omdraaide en aan den lijve moest ervaren hoe gering de speling was gebleven tussen rand en wand’, luidt de bekroonde zin uit de roman Sprakeloos. De jury schrijft in haar rapport vooral gegrepen te zijn door de sterk beeldende kracht van deze zin. „Iedereen zal meteen een beeld hebben van deze kleine badkamer. Daarnaast was de jury ook zeer te spreken over de woorden ‘lavabootje’ en het in onbruik rakende ‘bruusk’. De slagroom op de taart was het binnenrijm aan het einde van de zin.”

David Bade wint Sikkens Prijs

Amsterdam, 17 sept. Beeldend kunstenaar David Bade krijgt de Sikkensprijs 2010. Bade maakt autonome sculpturen en tekeningen die uit afval- of bouwmaterialen ontstaan. Als onderdeel van de prijs krijgt Bade de opdracht een kunstwerk in de openbare ruimte te maken. De Sikkensprijs wordt onregelmatig toegekend door de foundation. De eerste Sikkensprijs werd vijftig jaar geleden uitgereikt aan Gerrit Rietveld. (ANP)

Charlie Chaplin

Amsterdam, 17 sept. Veilinghuis Christie’s in Amsterdam veilt dinsdag ruim veertig meubels en kunstvoorwerpen van Charlie Chaplin (1889-1977). De stukken zijn afkomstig uit zijn Zwitserse villa, waar hij de laatste twintig jaar van zijn leven doorbracht. Prijzen variëren van 80 tot 18.000 euro. (ANP)