Kort nieuws Economie

Groen licht voor splitsing van autofabrikant Fiat

TURIJN, 17 sept. De aandeelhouders van de Italiaanse Fiat-groep hebben hun goedkeuring verleend aan het loskoppelen van de autodivisie, het belangrijkste bedrijfsonderdeel, van de rest van het concern. Dat heeft Fiat donderdag bekendgemaakt.

Daarmee moet Fiat, de grootste private werkgever in Italië, een wereldspeler in de autobranche worden. De 34-jarige John Elkann, Fiat-president en kleinzoon van de legendarische baas van het concern Gianni Agnelli, sprak van een historische gebeurtenis dat „geboorte geeft aan twee Fiats”. (ANP, AFP)

Jet Bussemaker kroonlid SER

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 17 sept. Oud-staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA) wordt kroonlid in de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat heeft het demissionaire kabinet vandaag op voorstel van minister Donner (Sociale Zaken, CDA) besloten. Bussemaker is nu werkzaam als adviseur bij de B&A groep. Het kabinet benoemde ook Mirjam van Praag tot kroonlid. Zij is hoogleraar Ondernemerschap en Organisatie aan de Universiteit van Amsterdam. De SER, een belangrijk adviesorgaan van de regering, bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers, en uit onafhankelijke kroonleden.

Kaartverkoopsites Europa onderzocht

BRUSSEL, 17 sept. Ruim tweehonderd kaartverkoopsites in Europa worden nader onderzocht omdat zij consumentenvoorschriften schenden. Bij een controle van 414 sites voor de onlineverkoop van kaartjes voor culturele en sportevenementen bleek 60 procent niet te voldoen aan de wetgeving. Bij die 247 zitten ook alle tien Nederlandse websites. Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt. De belangrijkste problemen waren ontbrekende, onvolledige of misleidende informatie over de prijs (bijvoorbeeld verborgen belastingen). (ANP)

Mkb verwacht herstel pas in 2011

ZOETERMEER, 17 sept. Het midden- en kleinbedrijf herstelt dit jaar nog nauwelijks van de gevolgen van de terugval van de wereldhandel. De afzet groeit met slechts 0,5 procent en blijft daarmee flink achter bij de 3 procent groei van het grootbedrijf. Volgens het onderzoeksbureau EIM heeft het mkb vooral last van de situatie in de bouw, waar de productie met 9 procent terugliep. Ook is de consument terughoudend, en dat vertaalt zich in een flinke krimp in de detailhandel (-1,75 procent) en de horeca (-4,25 procent). (ANP)