Kort nieuws Economie

Shell verkoopt belang Noors veld

DEN HAAG, 17 sept Olie- en gasconcern Shell verkoopt het belang in het Noorse Statfjord-veld aan het Britse energieconcern Centrica voor 225 miljoen dollar. Dat heeft Shell vrijdag bekendgemaakt. De verkoop past in de strategie van Shell om in 2010 en 2011 in totaal voor 7 à 8 miljard dollar aan onderdelen te verkopen die niet langer tot de kernactiviteiten behoren. De Noorse autoriteiten moeten nog instemmen met de transactie. Shell maakte vrijdag ook bekend aandeelhouders vanaf het derde kwartaal de keuze te bieden tussen dividend in contanten of in aandelen. (ANP)

ArcelorMittal wil meer erts

LUXEMBURG, 17 sept Staalconcern ArcelorMittal streeft naar een ijzerertsproductie van 100 miljoen ton in 2015. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2009. Het bedrijf onthulde de doelstelling donderdag tijdens een bijeenkomst met beleggers. Aan de ambitie, bedoeld om in toenemende mate zelfvoorzienend te zijn in de vraag naar ijzererts, hangt wel een stevig prijskaartje. Bestuurder Peter Kukielski, verantwoordelijk voor de mijnbouwactiviteiten van ArcelorMittal, denkt dat er ongeveer 4 miljard dollar geïnvesteerd moet worden om de productie van ijzererts op te voeren. (ANP)

Daimler mogelijk in zee met Toyota

FRANKFURT, 17 sept De Japanse autofabrikant Toyota voert gesprekken met het Duitse autoconcern Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz, over de levering van hybride-technologie.

De Duitsers zouden Toyota, ’s werelds grootste autoproducent, gevraagd hebben om motoren, en andere technologie te leveren, meldde de Japanse zakenkrant Nikkei Business. De deal zou betekenen dat Daimler de vierde autofabrikant is die hybride-onderdelen afneemt van Toyota, na Ford, Nissan en Mazda. (ANP, AFP)