Kort nieuws Buitenland

Tientallen doden door explosie depot Sri Lanka

Colombo, 17 sept. In het oosten van Sri Lanka zijn ongeveer zestig doden gevallen door de ontploffing van drie containers met explosieven in een politiepost. Vermoedelijk ging het om dynamiet, bedoeld voor werkzaamheden bij de aanleg van een weg door een Chinees bedrijf. De meeste slachtoffers zijn politieagenten, ook zijn twee Chinese wegwerkers omgekomen. Het bureau is compleet verwoest. De politie spreekt van een ongeluk maar een aanslag is niet uitgesloten. Tot 2007 was de regio in handen van de Tamil Tijgers, die zeiden te strijden voor autonomie voor de Tamilminderheid. Vorig jaar maakte het leger met veel bloedvergieten een einde aan de oorlog. Volgens analisten is in de Tamilgebieden nog veel frustratie over achterstelling ten opzichte van de Singalese meerderheid. (AP, Reuters)

Protest tegen de NAVO in Uruzgan

Kabul, 17 sept. Ongeveer honderd inwoners van de Afghaanse provincie Uruzgan hebben gisteren al stenengooiend geprotesteerd tegen de Australische militairen op de ISAF-basis Mirwais in het district Chora. Volgens de NAVO-troepenmacht ISAF dachten de demonstranten dat er binnen de basis korans waren verbrand, maar ging het in feite om documenten van ISAF. De afgelopen weken waren er in Kabul grote protesten tegen koranverbrandingen in de VS op 11 september. ISAF meldt een demonstrant te hebben neergeschoten. Het is onbekend hoe die er aan toe is. Interim-gouverneur Khoday Rahim meldde dat er een dode is gevallen. Tot deze zomer waren er ook Nederlandse militairen gelegerd op Mirwais. (AP, Reuters)

Hamas-chef door Israël gedood

jeruzalem, 17 sept. Israëlische militairen hebben vanochtend een plaatselijke Hamas-commandant gedood op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens Israëlische en Palestijnse bronnen ging het om Iyad Abu Shilbaya (38), een commandant van de gewapende vleugel van de moslim-fundamentalistische organisatie in het vluchtelingenkamp Nur Shams bij de Palestijnse stad Tulkarem. Hij werd in zijn huis doodgeschoten toen hij zich volgens Israëlische bronnen dreigend gedroeg. (AFP)

‘Ontvoering Niger werk van Al-Qaeda’

Parijs, 17 sept. De Franse regering vermoedt dat de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda verantwoordelijk is voor de ontvoering van zeven personen onder wie vijf Fransen gisternacht in Niger. Minister van Buitenlandse Zaken Kouchner zei vandaag in Parijs dat de ontvoering weliswaar nog niet is opgeëist, maar dat Frankrijk „helaas vaker te maken heeft gehad” met de regionale afdeling van Al-Qaeda. In juli executeerde Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb een 78-jarige Franse hulpverlener. Bij de ontvoering gisteren werden behalve vijf Fransen een Togolees en een Malagassiër slachtoffer. Het incident vond plaats in de stad Arlit in de Sahara, waar het Franse nucleaire bedrijf Areva een uraniummijn exploiteert. (AFP)

Geweld Mogadishu eist vijftien levens

Mogadishu, 17 sept. Ten minste vijftien mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Drie regeringssoldaten werden gedood toen opstandelingen mortiergranaten afvuurden op de regeringsgebouwen waar het Somalische parlement bijeen was. Een parlementariër raakte gewond. Toen regeringsmilitairen en Afrikaanse vredesmilitairen lukraak terugschoten op de wijk waar de opstandelingen zich verschanst hebben, stierven nog eens zeker twaalf personen, aldus het hoofd van de ambulancedienst in Mogadishu. (AP)

Premier van Japan wijzigt kabinet

TOKIO, 17 sept. De Japanse premier Naoto Kan heeft vandaag, drie dagen na zijn herverkiezing tot partijleider van de Democratische Partij van Japan (DPJ), een aantal wijzigingen in zijn kabinet doorgevoerd. De nieuwe minister van Economische Zaken is Banri Kaieda, die bij de DPJ-verkiezing steun gaf aan Kans rivaal Ichiro Ozawa. De benoeming van Kaieda wordt gezien als een gebaar in de richting van zijn opponenten. Ongeveer de helft van de DPJ-parlementariërs had bij de verkiezingen voor partijstrateeg Ozawa gestemd. Seiji Maehara is benoemd tot de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, als opvolger van Katsuya Okada die secretaris-generaal van de DPJ wordt. Yoshihiko Noda, die deze week intervenieerde in de koers van de yen, blijft op zijn post. (Reuters, BBC)