Kort nieuws Binnenland

Meer opgesloten minderjarige vreemdelingen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 sept. Vorig jaar zaten driehonderd minderjarige vreemdelingen opgesloten in de vreemdelingenbewaring. In 2008 waren dat er 160. Het gaat om kinderen die zonder ouders en zonder geldige papieren Nederland binnenkomen en een asielverzoek indienen. Dit staat in het Jaarbericht Kinderrechten 2010 van Unicef en Defence for Children. Het aantal minderjarigen dat zonder verblijfsvergunning langer dan vijf jaar in Nederland verblijft, steeg van 450 naar zevenhonderd kinderen. Deze kinderen wonen vaak in asielzoekerscentra. Verzoeken om gezinshereniging werden vorig jaar ruim vierduizend keer afgewezen. In 2008 werd dat verzoek 2.830 keer niet gehonoreerd.

Partner opgepakt in zaak babylijkjes

Geleen, 17 sept. De politie heeft vanochtend de partner aangehouden van de 41-jarige Geleense vrouw die sinds eind augustus vastzit voor betrokkenheid bij de dood van drie baby’s. Justitie verdenkt de 51-jarige man van medeplichtigheid aan meervoudige moord of kinderdoodslag. Bovendien wordt hij verdacht van het in bezit hebben van kinderporno. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Maastricht bekend. De vrouw werd eind augustus opgepakt na een melding door Bureau Jeugdzorg wegens een vermoeden van ernstige problemen met kinderen. Achter het huis (in de tuin en garage) van het stel vond de politie daarna in totaal drie babylijkjes. (ANP)

Minder huurders uit huis gezet

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 sept. Woningcorporaties hebben vorig jaar minder mensen uit hun huis gezet wegens huurachterstand dan een jaar eerder. In 2009 ging het om 5.022 huurders, 14 procent minder dan in 2008. Dit blijkt uit cijfers van corporatiekoepel Aedes. Ze schrijft de daling toe aan alert incassobeleid, waardoor een oplopende huurschuld eerder wordt aangepakt. Vorig jaar zijn door de economische crisis beduidend meer mensen in financiële problemen geraakt. Volgens de vereniging van schuldhulpverleners NVVK klopten in 2009 53.250 mensen aan voor schuldhulp, een stijging met 20 procent.

Sirene komt niet op autoradio

Den Haag, 17 sept. Automobilisten krijgen de sirenes van politie, brandweer en ambulances niet te horen op hun autoradio. Een proef om weggebruikers met een radiosignaal te waarschuwen voor een naderende hulpverlener is op niets uitgelopen. Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) ziet daarom af van invoering van het zogeheten Flistersysteem, liet ze de Tweede Kamer gisteren weten. Hulpverleners zouden zich sneller door het verkeer kunnen bewegen als automobilisten eerder weten dat ze in aantocht zijn. Autorijders horen de sirenes nu lang niet altijd. Maar uit de proef is onvoldoende gebleken dat politie en brandweer met het systeem sneller ter plekke zijn. (ANP)

Eigenaar De Punt krijgt een jaar cel

Leeuwarden, 17 sept. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft gisteren een celstraf van twaalf maanden opgelegd aan eigenaar Wessel B. van de scheepswerf in het Drentse De Punt. Op 9 mei 2008 kwamen daar bij een brand drie brandweermannen uit Eelde om het leven. Volgens de rechters heeft de man opzettelijk het elektriciteitsnetwerk beschadigd door zekeringen in de meterkast te stoppen waarmee geknoeid was. Maar de dood van de brandweermannen kan de scheepswerfeigenaar niet kwalijk worden genomen, aldus het hof. (ANP)

Negen jaar cel voor dodelijk ongeluk

Rotterdam, 17 sept. Een 25-jarige Schiedammer heeft negen jaar cel gekregen omdat hij eind december vier personen heeft doodgereden in Rotterdam. De rechters legden Riazatalie A. ook een rijontzegging voor 10 jaar op, die ingaat nadat hij vrijkomt. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Uit gegevens van het elektronisch geheugen van A.’s auto bleek dat hij 5 seconden voor het ongeval nog 147 kilometer per uur reed. Hij botste met 86 kilometer per uur op de andere auto, waarin vijf personen zaten. (ANP)