Kinderopvang wordt fors duurder

Werkende ouders met kinderen in een crèche of naschoolse opvang gaan daar de komende jaren fors meer voor betalen. Dit blijkt uit berekeningen van brancheorganisatie MO Groep Kinderopvang over de gevolgen van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag voor 2011 en daarna.

MO Groep baseert haar berekeningen op de begroting die op Prinsjesdag, dinsdag, wordt gepresenteerd. Ingewijden bevestigen bezuinigingen van het demissionaire kabinet tot wel 445 miljoen euro per jaar in 2015 op de kinderopvangtoeslag. De ingreep staat los van eventuele bezuinigingen door een nieuw kabinet.

Door de maatregelen van het demissionaire kabinet gaat het maximale uurtarief dat het Rijk vergoedt in 2012 van 6,10 naar 5 euro per uur. Voor een peuter die drie dagen per week naar de crèche gaat (formeel 125 uur), rekent een kinderdagverblijf maandelijks ongeveer 820 euro. Zestig euro betalen alle ouders zelf, de rest is afhankelijk van het inkomen. Ouders die samen 60.000 euro verdienen, gaan voortaan 278 euro per maand betalen (bovenop die zestig) in plaats van 205 euro nu, een verschil van 876 euro per jaar.

Dit jaar besteedt het Rijk nog 2,7 miljard euro aan de vergoeding van de kosten die ouders maken voor opvang, 79 procent van alle opvangkosten. Volgend jaar zal dat 74 procent worden. En het jaar erna nog minder. De toeslagregeling werd in 2005 fors verruimd zodat meer moeders buitenshuis zouden gaan werken.

Stellen met een inkomen van rond de 90.000 euro betalen in 2011 bijna 60 procent in plaats van 50 procent nu. (In het eerdere voorbeeld van de peuter: 475 per maand tegen 393 euro nu, bovenop de 60 euro die iedereen voor drie dagen betaalt. Voor hen scheelt dat jaarlijks 984 euro). De inkomensgrens voor de laagste vergoeding wordt verlaagd van 115.000 euro tot 1 ton per gezin. Die laagste vergoeding is 33 procent per uur.

Meer bezuinigingen: pagina 4 en 5

    • Frederiek Weeda