Jimi's broer is ook gitarist

Morgen is gitaarvirtuoos Jimi Hendrix precies veertig jaar dood. De schepper van hits als Purple Haze en Voodoo Child stierf al op zijn 27ste, aan een combi van slaappillen en alcohol. Het goede nieuws is dat hij na zijn dood nog steeds actief is. Althans, eenmalig actief was, speciaal voor zijn vijf jaar jongere broertje Leon. „Omgeven door een purperen mist verscheen hij voor mij”, zegt Leon Hendrix, „en hij zei: hey, muziek zit in ons bloed. Je moet er iets mee doen.” Deze comeback eind jaren negentig kwam op een gunstig moment, want Leon – toen de vijftig al gepasseerd – wist niet meer wat hij met zijn leven aanmoest na decennia actief te zijn geweest als drugsdealer, dief of onbetrouwbare werknemer.

Die levenswandel zorgde er trouwens ook voor dat vader Al Hendrix besloot dat de nalatenschap van Jimi Hendrix à 80 miljoen dollar niet aan Leon besteed was. Nee, dat geld, plus de auteurs- en portretrechten, gingen naar Jimi’s stiefzus Janie Hendrix. Via haar bedrijf Experience Hendrix slaat Janie munt uit de roem van Jimi, die zij nauwelijks heeft gekend: hij stierf toen Janie negen was.

Leon, die juist opgroeide met Jimi in een labiel gezin en hem zijn „grote broer, beste vriend, surrogaatvader” noemt, is minder gewiekst. Het in 2005 mede door hem gelanceerde Electric Hendrix Vodka, een paarsig en zeer alcoholisch brouwsel, moest vorig jaar weer uit de schappen verdwijnen wegens onrechtmatig gebruik van Jimi’s beeltenis.

Wat blijft, is de muziek. Na de droom waarin Jimi hem bemoedigend toesprak, is Leon zo hard gaan oefenen op zijn gitaar dat hij een eigen band kon oprichten: The Leon Hendrix Mysterience. Te vrezen valt dat ook dit initiatief Leon niet rijk zal maken. Het tekort aan oorspronkelijkheid is schreeuwend. Leon Hendrix ziet er met zijn lange haren en getinte zonnebril uit als een parodie op een rockster. Tijdens optredens wijst Leon naar de hemel en zegt: ‘What’s up, brother?’ Liedjes dragen titels als Jimi and Me, Voodoo River en Missing You. En als de band Hey Joe speelt, dan zingen ze „Hey, Jimi”.

Toch speelt Leon Hendrix niet slecht gitaar voor iemand die pas na zijn vijftigste met tokkelen is begonnen. „Hij is veel beter dan ik verwacht had”, aldus Charles Cross, auteur van de Hendrixbiografie Room Full of Mirrors. „Het probleem is dat zijn broer de beroemdste gitaarspeler is, die er ooit is geweest. Ik bedoel: de broer van Van Gogh moet toch ook geen zonnebloemen gaan schilderen?”

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema