Internationaal kort

Franse rechter verbiedt uitlevering aan Rwanda

parijs. Een Franse rechter heeft afwijzend gereageerd op een verzoek van Rwanda om een arts uit te leveren die verdacht wordt van betrokkenheid bij de genocide in 1994. Volgens de rechtbank in Versailles bestaan er in Rwanda onvoldoende garanties voor een eerlijk proces. Rechters in Frankrijk hebben nu tot vier keer toe een verzoek van Rwanda om uitlevering afgewezen. De Nederlandse demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft in juni de intentie uitgesproken om vanuit Nederland wel verdachten van oorlogsmisdaden uit te leveren aan Rwanda. Nederland mag volgens Hirsch Ballin geen vrijhaven zijn voor verdachten van zulke ernstige misdrijven. (Reuters, AP, AFP)

Polen verwijdert kruis voor Kaczynski

Door onze correspondent

Warschau. Een omstreden houten kruis voor de eerder dit jaar bij een vliegtuigongeluk omgekomen Poolse president Lech Kaczynski is gisteren voor het presidentieel paleis in Warschau verwijderd. Aanhangers van Kaczynski weigerden het te verwijderen na de officiële periode van nationale rouw, en schrokken niet terug voor geweld om het te verdedigden. Tegenstanders zagen het kruis als een aantasting van de publieke ruimte en eisten ingrijpen door de staat. Het kruis is voorlopig overgebracht naar een kapel in het paleis.

Busje rijdt op mijn in Zuidoost-Turkije

Ankara. In de Turkse provincie Hakkari zijn gisteren tien burgerdoden gevallen toen een minibusje op een mijn reed. In Turkse veiligheidskringen worden de daders in kringen van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) gezocht. Hakkari, in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land, is een belangrijk strijdtoneel tussen het Turkse leger en de PKK. (AFP)

Tribunaal vervolgt top Rode Khmer

Phnom Penh. Het Cambodjatribunaal in Phnom Penh heeft de vier gedetineerde leiders van het Rode Khmer-regime gisteren aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, moord, marteling en religieuze vervolging. Het gaat om ideoloog Nuon Chea, oud-staatshoofd Khieu Samphan, oud-minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary en diens vrouw Ieng Tirith, oud-minister van Sociale Zaken. (AP)