Frank Snoeks

De wedstrijd Real Madrid-Ajax leek een beetje op Nederland-Brazilië tijdens het WK: veteraan André Ooijer mocht meedoen en de ploeg uit Nederland werd (aanvankelijk) van de mat gespeeld. Dat was ook de commentator, beide keren van de partij, niet ontgaan. Als om dat te onderstrepen leverde hij woensdag eenzelfde soort prestatie als op 2 juli. Ongeveer zo. ‘Ook tijdens Nederland-Brazilië had André Ooijer een invalbeurt, als ik het zo mag noemen, de man die van PSV af wilde, of nee, PSV wilde van hem af, en zo ging hij naar Zuid-Afrika, zonder club, een man zonder club, ja, als clubloze, en speelde toen een geweldige wedstrijd.’ Real-speler passeert Ajaxmiddenvelder Demy de Zeeuw. Lijkt te gaan scoren. ‘Koninklijk werd Real verklaard in 1920.’ Keeper Maarten Stekelenburg tikt bal uit bovenhoek. ‘U wist dat waarschijnlijk niet, maar de trainers José Mourinho en Sir Alex Ferguson delen dezelfde passies. Voetbal natuurlijk, dat ligt voor de hand, maar ook wijn. Ferguson is ook nog gek van paarden, maar die belangstelling deelt Mourinho niet, alleen de wijn, en het schijnt zelfs dat beide heren elkaar wel eens een goed glas voorzetten, nou ja, het kan eraf.’ Real maakt 1-0. ‘Ajax wordt hier vanavond ontgroend, maar er wordt gezegd dat je daar later beter van wordt.’ Mounir el Hamdaoui kan bal voorin niet vasthouden. ‘Ze zeggen wel eens: je mag de slang niet in de ogen kijken.’ Siem de Jong kopt ver naast. ‘De Madrileense sterspeler Kaká is geblesseerd. Vroeger speelde hij voor AC Milan. Er wordt gezegd dat hij naar die andere Milanese club zou gaan, Internazionale, nou ja, er wordt zoveel gezegd.’ Gregory van der Wiel wordt simpel voorbij gelopen. ‘En wist u dat Maarten Stekelenburg vroeger bij de amateurs van Schoten heel lang veldspeler was? En weet u waarom? Ze hadden een betere keeper! Echt waar!’ Herhaling toont aan: 1-0 was eigen goal van Vurnon Anita. ‘The special ones, laten we blij zijn dat ze er zijn, the special ones, ze geven het leven kleur!’ Eyong Enoh plaatst bal onbenullig naar Spanjaard. ‘De invaller bij Ajax, Teemu Tainio, speelde een keer een hele goede wedstrijd met Auxerre tegen PSV, staat mij bij, de avond dat Arjen Robben een zweepslag opliep, een koude dag in maart, een winterse dag in maart, dat was het, op de dag, staat mij bij, van de aanslag hier in Madrid, niet ver van dit stadion, in een treinstation, en op die dag, voor wie dat nog weet, zagen wij een hele goede Tainio.’

Scheids blaast af. Ajax verliest met 2-0. ‘Ha! Je kunt nog zo goed grappen maken, als er niemand is die lacht dan heb je er niets aan.’ Regie heeft inmiddels teruggeschakeld naar Hilversum.

    • Auke Kok