Eigenaren NRC Handelsblad verkopen belang

Ruud Hendriks en Harry de Winter zijn geen mede-eigenaar meer van NRC Handelsblad. Beide mediaondernemers hebben gisteren hun aandelen in Lux Media, het moederbedrijf van NRC Media, verkocht aan investeringsmaatschappij Egeria.

Dat bevestigen Peter Visser, topman van Egeria, en Ruud Hendriks. Derk Sauer blijft wel aandeelhouder van Lux Media. De reden van de breuk tussen de eigenaren is de toekomst van televisiezender Het Gesprek.

Derk Sauer, Ruud Hendriks en Harry de Winter bezaten samen 20 procent van de aandelen in Lux Media. Egeria had 80 procent. Hoe de verhouding tussen Egeria en Sauer nu ligt, willen de partijen niet bekendmaken. Visser wil evenmin kwijt wat Egeria heeft betaald aan Hendriks en De Winter. Volgens Ruud Hendriks is de beslissing om op te stappen in goed overleg is genomen. „Wij zijn niet gedwongen om op te stappen”, zegt hij.

Egeria en de drie mediaondernemers kochten NRC Media, de uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next, begin dit jaar van De Persgroep Nederland, het vroegere PCM Uitgevers. Hendriks, Sauer en De Winter brachten hun tv-zender Het Gesprek ook onder in het nieuwe mediabedrijf.

De zender bleek financieel weinig rendabel. Half augustus besloten de aandeelhouders uitstel van betaling aan te vragen voor Het Gesprek. Tot verdriet van Hendriks. Die was graag doorgegaan met Het Gesprek.

Peter Visser van Egeria stelt echter dat „elke week veel geld verloren ging bij Het Gesprek”. „Er was geen uitzicht op een positieve kasstroom.” Visser had gehoopt dat de zender veel meer advertentie-inkomsten zou hebben. Eind augustus ging Het Gesprek failliet. Visser noemt het vertrek van Hendriks en De Winter logisch. „Zij zouden zich met het tv-deel bezighouden en Sauer met de krant. De tv is nu ter ziele.”

Heeft het vertrek van Hendriks en De Winter gevolgen voor NRC Handelsblad en nrc.next? „De kranten kunnen nu niet meer samenwerken met een tv-zender", zegt Visser. „Dat is het enige.”