Opinie

    • Paul Luttikhuis

Een muilkorf in Canada

Premier Harper met een wetenschapper bij het Centre for Shellfish Research in Deep Bay (Foto Reuters)Premier Harper met een wetenschapper bij het Centre for Shellfish Research in Deep Bay (Foto Reuters)

Zou het gevaarlijk zijn voor het Canadese klimaatbeleid als een wetenschapper die co-auteur was van een artikel in het tijdschrift Nature (over een 13.000 jaar oude overstroming) met een journalist over dat artikel zou praten? Kennelijk wel. Want een journalist van de Vancouver Sun die dat probeerde had grote moeite om met de man in contact te komen.

Wat blijkt? De conservatieve regering van premier Stephen Harper heeft in maart een kloek besluit genomen. Wetenschappers in overheidsdienst mogen alleen nog met de pers praten na goedkeuring door het verantwoordelijke ministerie. Vragen moeten vooraf door journalisten worden ingediend, zodat ook de antwoorden van de wetenschappers vooraf door de minister goedgekeurd kunnen worden.

In Canadese kranten (lees hier en hier) wordt er schande over gesproken. Al hoeft het gezien de staat van dienst van de Canadese regering om het gebied van klimaatbeleid niet te verbazen. Canada heeft geen goede staat van dienst als het gaat om het bestrijden van klimaatverandering. Deels komt dat doordat de Canadezen uit concurrentieoverwegingen hun beleid afstemmen op wat er in de VS gebeurt – en dat is, zeker op federaal niveau, niet zo veel. Verder kampt de regering met het probleem dat hun eigen oliewinning, uit teerzand, tot de allersmerigste in de wereld behoort.

Andrew Weaver, klimatoloog aan de universiteit van Victoria, zegt in een reactie:

‘There is no question that there is an orchestrated campaign at the federal level to make sure that their scientists can’t communicate to the public about what they do. “Science is about generating new knowledge and communicating it to others. […]These guys in Ottawa think federal scientists work for them. They don’t, they work for the people of Canada.’

Hoe zit het trouwens in Nederland met wetenschappers van bij voorbeeld het KNMI of het Planbureau voor de Leefomgeving? Zij zijn in overheidsdienst. Kunnen zij zomaar zeggen wat ze willen?

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis