De wraak van Meppel op Meppel aan de Maas

Rotterdam en Meppel hebben de banden aangehaald. Aanleiding: een provocatie in de raadszaal aan de Coolsingel.

In plaats van een boze brief of een draai om zijn oren kreeg hij een fles likeur. Made in Meppel. Uit handen van de burgemeester, die vanuit Drenthe naar Rotterdam was gekomen om hem het geschenk persoonlijk te overhandigen. Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam, was verguld. „Het bleek ook nog eens een lekker flesje te zijn.”

Morgen brengt Bonte een tegenbezoek aan Meppel, samen met zeven collega-raadsleden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb ontbreekt, wanneer de ‘Meppelbus’ morgenochtend de Coolsingel opdraait om het gezelschap op te halen. „Hij heeft helaas andere verplichtingen”, zegt zijn woordvoerder. Op het programma staan onder meer een bezoek aan de haven van Meppel, een wandeling door de historische binnenstad en deelname aan het jaarlijkse festival Meppel Culinair.

Niets bijzonders, ware het niet dat de vrijage tussen Rotterdam en Meppel het gevolg is van een provocatie. Uit ergernis over het aangescherpte veiligheids- en evenementenbeleid zette Bonte zijn stad dit voorjaar in de raadszaal weg als „Meppel aan de Maas”. Volgens hem regeert de angst in Rotterdam en is de vertrutting aan de macht sinds de strandrellen in Hoek van Holland, waarbij ruim een jaar geleden een dode viel. „Ik wilde mijn boodschap scherp neerzetten, zodat het zou beklijven. ‘Meppel aan de Maas’ bekt lekker, omdat het allitereert.” Zijn metafoor haalde vrijwel alle media.

In Meppel bleven zijn woorden dan ook niet onopgemerkt. Citymarketeer Robert Scholten („Ik promoot Meppel”) kon een glimlach niet onderdrukken toen hij via internet kennisnam van Bontes plaagstoot. „Het eerste wat ik dacht was: vriend, jij bent nog niet van ons af. Prima als je de draak met ons wilt steken, maar als we iets niet zijn, dan is het een ingedut dorp waar niets te beleven valt. En dat zal je weten ook.”

Scholten stelde het Meppeler gemeentebestuur voor om „een ludieke tegenactie” in gang te zetten, en kreeg meteen het groene licht. De gemeente tuigde in allerijl een website (meppelaandemaas.nl) op en stuurde begin juni een containerschip naar Rotterdam, voorzien van een meterslang spandoek. Totale kosten: 2.000 euro. Toevalligerwijs bleek de burgemeester zijn achternaam mee te hebben: Jan Westmaas. Op de Wilhelminakade in Rotterdam sprak hij Bonte toe, in het bijzijn van de regionale tv-zender RTV Rijnmond: „Rotterdam mocht willen dat het ‘Meppel aan de Maas’ is. Meppel is eerder het Rotterdam van het Noorden.” Volgens Scholten hebben Rotterdam en Meppel meer met elkaar gemeen dan menigeen op voorhand zou denken. „Vrijwel niemand weet het, maar wij beschikken over de diepst in land gelegen zeehaven van Nederland. Meppel is – ook voor Rotterdam – de toegangspoort tot het Noorden.” Toch signaleert hij ook een groot verschil tussen beide steden. „Bij ons geen gedonderjaag. De politie heeft hier nog nooit een terras hoeven schoon te vegen. Al onze evenementen, van het Grachtenfestival tot de Donderdag Meppeldagen, verlopen vlekkeloos.”

Bonte zegt geen spijt te hebben van zijn woordkeuze. „Ik ben één keer eerder in Meppel geweest, en ik herinner me dat het geen bruisende indruk op mij maakte. Maar ik laat mij zaterdag graag verrassen. Meppel heeft mijn woorden in elk geval sportief opgevat.”

    • Mark Hoogstad