De track changes van Jane Austen

Een troost voor iedereen die weleens ploetert met het op papier zetten van een gedachte: ook Jane Austen schreef haar romans niet zonder herhaaldelijk bijvijlen. Dat is goed te zien in haar manuscripten, die in digitale versie inzoombaar en doorzoekbaar zijn gemaakt door universiteiten in Oxford en Londen.

Het kwetsbare archief van de Engelse schrijfster (1775-1817) bestaat uit opzetjes, uitgewerkte versies en handgeschreven publicaties. Opvallend genoeg zijn de handschriften van de beroemdste werken, zoals Sense and Sensibility en Pride and Prejudice niet bewaard gebleven. Vermoedelijk gooide Austen ze weg nadat gedrukte versies waren verschenen.

Het handschrift van haar laatste afgeronde roman, Persuasion, bleef wel bewaard. Hiernaast een fragment. Onder staat de gedrukte weergave van het verbeterproces. (NRC)

Blader door Austens werk op janeausten.ac.uk