boekberichten

Letterkundig Museum verwerft archief Gerrit Komrij

Gerrit Komrij heeft een deel van zijn archief aan het Letterkundig Museum overgedragen. Het betreft vijftien dozen met daarin onder meer: handschriften van alle vroege dichtbundels zoals Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten (1968), Tutti- Frutti (1972) en Fabeldieren (1979), en het van aantekeningen voorziene typoscript van Komrijs ‘Portugese’ roman Over de bergen (1990). Ook zijn er documenten over de periode dat Komrij de leiding had over de Nederlandse tak van de internationaal vermaarde literaire erotische uitgeverij Olympia Press. En er is correspondentie met onder anderen Hans Warren en Kees en Barbara van Kooten. Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum: „Hij had behoefte aan ruimte, in zijn hoofd, maar ook letterlijk. We zijn er ontzettend blij mee.” De overdracht is morgen, waarna een deel van het archief tentoongesteld wordt.

Burroughs’ graphic novel nu uitgegeven

Stripuitgever Fantagraphics Books, ook uitgever van Robert Crumb en Charles Schultz, komt in de zomer van 2011 met Ah Pook Is Here, een graphic novel avant la lettre van William Burroughs. Het is het verhaal van een krantenmagnaat die via Maya-rituelen op zoek is naar het eeuwige leven. Woorden waren, aldus Burroughs zelf, onvoldoende in staat uit te drukken wat hij wilde vertellen, ‘daarom liet hij voor dit verhaal beelden het werk doen’. Dit boek van Burroughs en illustrator Malcolm McNeill had nooit eerder een uitgever gevonden, zo meldde The Guardian.

Aboutaleb onthult Blaman-monument

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb onthult 24 september een monument voor Anna Blaman (1905- 1960) aan de Heemraadssingel. Blaman, pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt, verwierf bekendheid met haar boeken Vrouw en vriend (1941) en vooral met Eenzaam avontuur (1948), inmiddels een klassieker. Dit laatste boek leidde in de jaren veertig tot commotie wegens de homo-erotische fragmenten. Blaman, winnares van de P.C. Hooftprijs in 1956, wordt dit jaar, haar vijftigste sterfjaar, uitgebreid herdacht. Het monument is een kunstwerk in de vorm van een Harley Davidson. Blaman was als fervent motorrijdster en openlijke lesbienne een flamboyante figuur in Rotterdam.

Monaldi & Sorti schrijven geschenk

Het Italiaanse schrijversechtpaar Rita Monaldi en Francesco P. Sorti gaat het geschenkboek voor Juni – Maand van het Spannende Boek 2011 schrijven. Het thema is deze keer ‘Galg & rad. Misdaad door de eeuwen heen’. Monaldi is classicus en Sorti musicoloog. In Nederland zijn er tot nu toe 200.000 exemplaren verkocht van hun historische thrillers. Alleen al van hun debuut Imprimatur (2002) werden er honderdduizend exemplaren verkocht. „Ze zijn in Nederland populair niet alleen vanwege hun fraaie taalgebruik, maar ook omdat het begrip ‘echt’ een diepe betekenis bij ze heeft”, vertelt hun vaste vertaler Jan van der Haar. „Ik bedoel daarmee dat ze zich beroepen op bronnenonderzoek. Ze doen dat veel beter dan Dan Brown. Doordat ze wetenschappers zijn, zorgen ze dat de historische stoffering van hun romans verantwoord is aan de realiteit.” In het najaar van 2011 zal eveneens het vierde boek uit de Atto Melani-reeks, Mysterium, in vertaling verschijnen.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl