Amerikanen willen Leids biotechbedrijf

Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell, het vlaggeschip van de Nederlandse biotechsector, is „in vergevorderde onderhandeling” met de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson.

Een overname van Crucell door Johnson & Johnson zou passen in de veel voorkomende praktijk dat grote farmaceutische concerns kleine innovatieve biotechbedrijven kopen, en van de trend dat meer Nederlandse bedrijven in handen komen van buitenlandse ondernemingen.

Crucell is een spin-off van de Universiteit Leiden en ontwikkelt vaccins. Dankzij een reeks van buitenlandse overnames is het niet alleen een onderzoeksbedrijf maar haalt het ook een omzet van jaarlijks 400 miljoen euro uit de verkoop van bestaande vaccins. Sinds een jaar maakt Crucell ook winst. Het bedrijf staat in het Leidse Bio Science Park, waar zowel universitaire laboratoria als innovatieve bedrijven zijn gevestigd. Crucell zit daarmee in een omgeving die Organon in Oss ontbeert.

Als de overname doorgaat, is een ontmanteling van het onderzoek, zoals bij Organon na de overname door Pfizer, ook om andere redenen niet aannemelijk. Johnson & Johnson liet eerder het overgenomen Janssen Pharmaceutica in België intact, en dit wordt het merk voor alle medicijnen op recept van Johnson & Johnson. Crucell maakte bekend dat het een bod heeft gekregen van 1,75 miljard euro, wat neerkomt op een bedrag van 24,75 euro per aandeel. Het is een premie van bijna 10 euro bovenop de slotkoers van gisteren.Het aandeel Crucell steeg vanmorgen ruim 50 procent.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Amerikanen willen Leids biotechbedrijf (17 september, voorpagina) staat dat Organon door Pfizer is overgenomen. Organon is door Merck/MSD overgenomen.