Alarm over autoweg door het Serengetipark

Een tweebaans autoweg, dwars door Serengeti National Park, is geen goed idee. Zo’n weg belemmert de jaarlijkse trektocht van 1,3 miljoen gnoes en de achteruitgang van deze cruciale soort zal ten koste gaan van het gehele, beroemde natuurgebied. Dat schreef een groep van 27 wetenschappers gisteren in een ingezonden brief aan Nature.

Volgens de wetenschappers neemt de pressie van ‘buitenlandse belanghebbenden’ op de aanleg van deze 155 kilometer lange weg toe.

De Serengeti is een savanne- en bosgebied in het oosten van Afrika. Er leven twee miljoen grote grazers: gnoes, gazellen en zebra’s. Aan het einde van het regenseizoen trekken ze vanuit Tanzania naar Kenia.

Anderhalf miljoen gnoes en zebra’s zouden de nieuwe weg twee keer per jaar moeten oversteken. Dat zal verkeersongelukken opleveren, tenzij de weg wordt afgerasterd – en dat zou funest zijn voor de gnoetrek.

Tegenstanders wijzen erop dat wegen in onontwikkelde gebieden toegang verschaffen aan stropers en dat er langs deze wegen doorgaans bebouwing ontstaat. Een alternatieve weg ten zuiden van het park is vijftig kilometer langer, maar misschien makkelijker aan te leggen.

    • Michiel van Nieuwstadt