4.500 gedwongen ontslagen bij TNT Post tot eind 2012

Bij TNT Post zullen de komende jaren rond de 4.500 gedwongen ontslagen vallen. Dit heeft personeelsdirecteur Gérard Aben gisteren gezegd.

Het postbedrijf had eerder al aangekondigd dat er tot eind 2012 in totaal 11.000 banen zullen verdwijnen. Het aantal gedwongen ontslagen had de directie nog niet genoemd.

TNT Post denkt nu dat 6.500 werknemers het bedrijf kunnen verlaten via natuurlijk verloop, of aan ander werk kunnen worden geholpen via het eigen bemiddelingsbureau TNT Mobility. Voor de overgebleven 4.500 werknemers bestaat geen passende regeling en hen zal ontslag worden aangezegd, zei Aben.

TNT Post gaat maandag met de vakbonden om de tafel zitten om een overeengekomen sociaal plan nader uit te werken. De bonden stuurden vorige week een kritische brief aan TNT waarin werd aangedrongen op een meer soepele sanering. De bonden vinden dat vast personeel te snel wordt vervangen door parttimers. Aben zei gisteren die kritiek „terecht” te vinden. De brief van de bonden noemde hij „constructief”.

TNT Post, een van de twee divisies van TNT – koeriersbedrijf is TNT Express is de andere – is al sinds begin deze eeuw bezig het aantal personeelsleden terug te brengen, daartoe gedwongen door de aanhoudende krimp van de postmarkt. Het volume van de post slinkt per jaar met ongeveer 6 procent. En TNT Post verliest sinds de volledige liberalisering, op 1 april 2009, marktaandeel aan de concurrenten Sandd en Selekt.

De afgelopen vier jaar verlieten 4.800 mensen TNT Post, van wie het grootste deel een andere baan kreeg of met pensioen ging. Maar de aantallen werknemers die tot 2013 weg moeten zijn zo groot dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn, zei directeur Harry Koorstra van het postbedrijf gisteren. Van massaontslag wil Koorstra niet spreken. „Want deze mensen staan niet van de ene op de andere dag op straat”.

De voltijdse postbode zal op den duur verdwijnen bij TNT en plaatsmaken voor deeltijdwerkers, onder de naam postbezorger, met een baan van ongeveer 12 uur per week. TNT Post heeft nu al 13.000 postbezorgers en dat aantal zal de komende jaren toenemen, verwacht Koorstra, tot 35.000.