W.F. vond Damokles saai

„Onder het schrijven viel ik soms van verveling in slaap. Ik wist niet wát te beginnen om er enige spanning in te houden.” Dat blijkt W.F. Hermans zelf te hebben geschreven over zijn boek De donkere kamer van Damokles, dat inmiddels wordt beschouwd als één van Nederlands beste romans.

Het ontstaan van de roman heeft aan een zijden draadje gehangen, blijkt uit correspondentie tussen Hermans en zijn uitgever. In 1954 had uitgeverij Van Oorschot het boek al aangekondigd, maar het verscheen pas in 1958. Eind 1954 stonden er ‘niet meer dan 20 pagina’s op papier’ en in mei 1955 schreef Hermans: „Wat van De donkere kamer van Damokles gereed was, heb ik een week of drie geleden in de vuilnisbak gegooid. Ik denk niet dat ik voorlopig enig animo zal hebben er opnieuw aan te beginnen.”

Voor het gisteren verschenen deel 3 van Hermans’ Volledige Werken, waarin De donkere kamer is opgenomen, reconstrueerden onderzoekers de ontstaansgeschiedenis van het boek. Het verkoopsucces kwam voor Hermans onverwacht. Hij schreef erover: „Ik kan niet zeggen dat ik mij bijzonder geamuseerd heb bij het schrijven van De donkere Kamer.’