Weer handel in vrouwen naar Nederland

Drie jaar nadat de politie de belangrijkste aanvoerroute van uitgebuite Nigeriaanse prostituees naar Nederland afsloot, is de Nigeriaanse vrouwenhandel naar Nederland weer op het oude niveau.

Dat blijkt uit cijfers van het coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha) en informatie van de politie. Vrouwen komen tegenwoordig naar Nederland via andere routes. „Mensenhandel is nu eenmaal lucratieve handel”, zegt Warner ten Kate, landelijk officier van justitie, verantwoordelijk voor bestrijding van mensenhandel. „Als één gat wordt gedicht, zoeken criminelen een ander gat. Om mensenhandel effectiever aan te pakken is meer Europese samenwerking nodig.”

In 2006 begon de politie met het zogeheten Koolvisonderzoek naar handel in Afrikaanse meisjes. Aanleiding was de verdwijning van tientallen Nigeriaanse meisjes uit Nederlandse asielzoekerscentra. Via Schiphol kwamen ze naar Europa, om te eindigen in Italië en Spanje in de straatprostitutie. Op 24 oktober 2007 werd in vijf landen op hetzelfde tijdstip een groot deel van een mensenhandelbende opgerold.

Daarna daalde het aantal potentiële slachtoffers van mensenhandel uit Nigeria dat op Schiphol werd gesignaleerd dramatisch: van 89 in 2006 en 64 in 2007 naar 6 in 2008. Het aantal minderjarige Nigeriaanse asielzoekers dat uit opvangcentra verdween, liep terug tot één. Het totaal aantal geregistreerde Nigeriaanse slachtoffers van mensenhandel zakte van 101 in 2007 tot 64 in 2008.

Sindsdien is het aantal geregistreerde slachtoffers weer gestegen tot 101 in 2009 en 74 in de eerste acht maanden van dit jaar. Daarbij gaat het vooral om Nigeriaanse vrouwen die in Nederland werken als prostituee. UNODC, de misdaadorganisatie van de Verenigde Naties, schat dat er jaarlijks tot 5.700 West-Afrikaanse vrouwen illegaal naar Europa komen om te werken als prostituee.

De rol van Schiphol als toegangspoort tot Europa voor Nigeriaanse slachtoffers van mensenhandel is de laatste jaren eerst overgenomen door luchthaven Genève, daarna door het internationale vliegveld van Istanbul, zeggen Nederlandse onderzoekers en politiemensen. Volgens hen reizen steeds meer Nigeriaanse vrouwen naar Europa via de Sahara en Noord-Afrika. Veel van hen worden tijdens die soms jarenlange tocht mishandeld en verkracht.

    • Dick Wittenberg