Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Een ruime meerderheid van de politiemensen (70 procent) vindt dat zij kerntaken als het opsporen van misdrijven en het handhaven van de orde, niet naar behoren kan uitvoeren. Dit blijkt uit een onderzoek onder 4.600 agenten. De ondervraagden, van straatagent tot rechercheur, besteden gemiddeld tweederde (63 procent) van hun tijd aan administratie. De agenten ervaren dit als zeer frustrerend, zo blijkt uit de duizenden reacties. Ned.1, 18.15-18.40u.

Koppen. Gepensioneerd priester Rik Devillé vecht al 18 jaar voor de slachtoffers van seksueel en ander misbruik in de kerk. Meer dan 300 dossiers heeft hij in zijn bezit. Verder verslag van een vredesmissie van Antwerpse jongeren naar Israël en de Palestijnse gebieden en de toenemende populariteit in België van de triatlon. Presentator Wim De Vilder. Eén, 20.45-21.15u.

Nieuwsuur. Laatste nieuws uit Brussel over de Eurotop en het buitenlands beleid, een reportage over de uitzetting van Roma in Frankrijk en een verslag van de rechtszaak rond Willem Scholten, ex-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam die onder meer van corruptie wordt verdacht. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Coosje Wijzenbeek, die violiste Janine Jansen op 6-jarige leeftijd vioolles gaf, bespreekt de documentaire die Paul Cohen over Janine Jansen maakte en die op het filmfestival van Utrecht in première gaat. Rockband Moke treedt samen met het Metropole Orkest op. Yvon Jaspers is tafeldame. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Onder de gasten schrijver Adriaan van Dis die over zijn nieuwe boek Tikkop komt vertellen. Ned.1, 23.00-23.55u.

Latenightshow

MaDiWoVrijdagshow. Te gast de ‘talkshowdiva’ van Nederland, Irene Moors; Filemon Wesseling onderzoekt hoe je kunt afkicken van een shopverslaving. Ned.3, 22.00-22.50u.

informatief

Keuringsdienst van waarde. Consumentenprogramma over eten. Aflevering: Sterrenvlees. Hoe meer sterren, staat op het etiket te lezen, hoe beter het leven van het varken is geweest. Maar wat is het verschil tussen een één-, twee- en driesterrenvarken? En wat is de status van het varken zonder ster? Ned.3, 20.25-20.55u.

Andere tijden: Oorlog in blik. Onthullende en curieuze films uit de oorlog, gevonden bij particulieren in het kader van het project Erfgoed van de Oorlog. Nieuwe beelden over het joodse leven in Amsterdam aan de rand van de oorlog en een ‘live’ verslag van een gewapend gevecht op 7 mei 1945 tussen Binnenlandse Strijdkrachten en de Duitsers aan de Amstelveense weg in Amsterdam, gefilmd vanuit een dakraam. Ned.2, 21.30-22.00u.

Holland Doc: Akkers van Margraten. Documentaire van Albert Elings en Eugenie Jansen, onderdeel van het Oral History Project, toont de relatief onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog waarin de levenden met onvoorstelbare hoeveelheid doden moesten omgaan. Eind 1944 worden de eerste Amerikaanse soldaten begraven op het hooggelegen plateau aan de rijksweg bij Margraten. Niemand voorziet dan dat anderhalf jaar later twintigduizend kruisen en davidsterren in de modder zullen steken. Ooggetuigen vertellen over de impact van deze gebeurtenissen. Ned.2, 22.55-0.15u.

drama

Penoza. Herhaling van de eerste aflevering van een achtdelige criminele dramaserie. De man van Carmen van Walraven, Frans, leidt samen met haar broer Irwan de Rue en met Steven Breusink, de man van haar beste vriendin, een bescheiden drugsimperium. Carmen kent het criminele wereldje als geen ander, haar vader organiseerde hasjtransporten in de jaren zeventig. Toch hoopt ze al jaren dat haar echtgenoot een punt zet achter zijn misdaadcarrière. Met onder anderen Monica Hendrickx als Carmen, Thomas Acda als Bolle Frans, Fedja van Huet, Marcel Hensema en Tom Jansen. Ned.3, 20.55-21.50u.

reality

WIA4. Eerste aflevering van een zesdelige documentaire-achtige serie over het vierde team van de zaalvoetbalvereniging Wakker In Alles. Een hecht vriendenteam met onder anderen Hugo Borst, Geert den Ouden en Sander de Kramer. Totaal verschillende Rotterdammers die elkaar eenmaal in de week terugvinden in pure passie voor de voetbalsport. Een serie over vriendschap, voetbal, humor, Rotterdam, werken, dromen, vreugde en verdriet. Met Ned.3, 23.10-23.40u.

sport

UEFA Europa League. Verslag van de wedstrijd AZ - FC Sheriff, om 21.00, gevolgd door de wedstrijd PSV - Sampdoria en om 23.15 door een samenvatting van de wedstrijd Napoli - FC Utrecht. Vanaf 23.40 samenvattingen te zien van de overige wedstrijden. RTL 7, 19.00-0.15u.

Sporza: Europa League voetbal. Afwisselende verslag van de wedstrijden Club Brugge - PAOK Saloniki en Levski Sofia - AA Gent , om 21.05 gevolgd door de wedstrijd Anderlecht - Zenit St-Petersburg. Canvas, 20.50-23.05.