Rusland en Noorwegen beëindigen grensgeschil

Rusland en Noorwegen zijn gisteren overeengekomen waar de grens ligt tussen de twee landen in de energierijke Barentszzee. Daarmee hebben zij een geschil van decennia beslecht.

De Russische president Dmitri Medvedev en de premier van Noorwegen, Jens Stoltenberg, zeiden na het tekenen dat de overeenkomst de stabiliteit in de regio zal versterken. Ook zien zij de stap als een stimulans voor de economische samenwerking tussen de twee landen. „We proberen deze overeenkomst al veertig jaar te bereiken”, zei Medvedev na zijn gesprekken met Stoltenberg in de Noordelijke Russische havenstad Moermansk. „Het tekenen van de grens in dit gebied, waar onze belangen samenkomen, is een grote stap voorwaarts.”

Rusland en Noorwegen zijn overigens niet de enige landen die ruzie maken over de grenzen in het gebied: Zweden, Finland, Groenland, IJsland, Canada en de Verenigde Staten claimen ook een deel. Met het smelten van poolijs komt de komende jaren een enorm reservoir aan olie, gas en mineralen vrij. Naar schatting bevindt zich zo’n 30 procent van de nog vermoede gasvelden onder het Arctische gebied.

Beide landen zijn al begonnen met het winnen van de minerale rijkdommen in de bodem van de Barentszzee. Het Noorse oliebedrijf Statoil bracht in 2007 een leiding aan naar zijn natuurlijke gasvoorraad Snoehvit. Ondertussen verkent het Russische Gazprom in samenwerking met het Noorse energieconcern Statoil en het Franse Total het gasveld Shtokman.

Het lukte NAVO-lid Noorwegen en Rusland niet om tijdens de Koude Oorlog overeenstemming te bereiken over de maritieme grens en ook na het instorten van de Sovjet unie in 1991 sleepten de moeilijke gesprekken voort. Het ondertekenen gisteren volgde na de aankondiging in april dat de twee landen hadden besloten om het betwiste gebied van 175 duizend vierkante kilometer gelijk te verdelen.

Medvedev is nog wel ongerust over de aanwezigheid van de NAVO in het Arctische gebied. „Het is een gebied van vreedzame economische samenwerking en een militaire aanwezigheid zorgt voor problemen.” (AP)