Reding matigt toon na felle kritiek Parijs

Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) heeft gisteren na felle kritiek een omstreden uitlating over de Franse uitzetting van Roma genuanceerd. Dinsdag had ze het Franse beleid in verband gebracht met de vervolgingen van Roma in de Tweede Wereldoorlog.

Redings opmerking dat ze had gedacht dat „Europa na de Tweede Wereldoorlog niet opnieuw getuige van zoiets zou zijn” schoot de Franse regering in het verkeerde keelgat. Staatssecretaris voor Europese Zaken Pierre Lellouche noemde de uitval van Reding „ongepast”. „Een vliegticket terug naar het land van oorsprong binnen de Europese Unie is niet hetzelfde als dodentreinen en de gaskamers”, zei Lellouche.

Ook president Nicolas Sarkozy maakte geen geheim van zijn ongenoegen. Tijdens een lunch met senatoren opperde hij volgens deelnemers dat Luxemburg, het land waar Reding vandaan komt, zich over uitgezette Roma zou kunnen ontfermen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel had eveneens kritiek op Redings woordkeus van dinsdag.

Reding zelf heeft inmiddels verklaard dat ze op geen enkele wijze een parallel had willen trekken tussen de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en het Franse beleid. „Ik vind het jammer dat interpretaties de aandacht afleiden van een probleem dat nu moet worden opgelost”, stelde ze.

Sarkozy heeft al gezegd dat hij de kwestie wil bespreken op de top van Europese regeringsleiders in Brussel, die vanmorgen is begonnen. Ook andere deelnemers bevestigden dat de zaak een belangrijk thema zou vormen tijdens het topoverleg in Brussel.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zei dat de Commissie Reding steunt, al onderstreepte ook hij dat ze geen parallel met de oorlog had willen trekken. Sommige uitspraken hebben volgens hem „in het heetst van de strijd” tot misverstanden kunnen leiden.

Frankrijk is afgelopen zomer begonnen met de harde aanpak van illegale Romakampen en de uitzetting van Roma naar Roemenië en Bulgarije. Volgens Reding schendt Parijs daarmee de regels voor het vrije personenverkeer binnen de EU. (Reuters, AFP)