Rechtszaak tegen KPN over beltarief per minuut

Mobiele bellers worden ernstig benadeeld doordat telecombedrijven KPN en Vodafone hun klanten per minuut laten betalen en niet langer per seconde. Daardoor valt de telefoonrekening ten minste 40 procent duurder uit dan mag worden verwacht op basis van het aantal gebelde seconden.

Dat stelt de Nederlandse marketingdeskundige Max Kohnstamm van SRM Opleidingen in Amsterdam. Kohnstamm stapt naar de rechter. Namens zijn dochter, die belt met Hi van KPN, dagvaart hij vandaag het telecombedrijf. Volgens hem misleidt KPN consumenten. Tevens dient Kohnstamm een klacht in bij de Reclame Code Commissie. „Het is onrechtmatig hoe slecht zij hun klanten informeren dat die betalen voor iets wat zij niet krijgen”, zegt Kohnstamm. Twee weken geleden besteedde tv-programma Kassa (VARA) al aandacht aan de zaak.

KPN heeft eind januari zijn afrekenmethode gewijzigd. Vodafone volgde op 6 september. Nieuwe abonnees of klanten die hun abonnement verlengen moeten bij de meeste belbundels afrekenen per minuut. Wie bijvoorbeeld 20 seconden belt betaalt voor 1 minuut. Bellers komen zo sneller boven hun maandelijkse belbundel uit, hun vooraf ingekochte hoeveelheid beleenheden. Voor bellen ‘buiten de bundel’ gelden fors hogere tarieven.

De afrekenmethode van KPN en Vodafone, ook wel smart pricing genoemd, is niet verboden, stelt toezichthouder Opta. Bedrijven moeten de consument wel duidelijk informeren. Als bij bestaande abonnementen de afrekenmethode nadelig verandert, dan mag de klant kosteloos opzeggen. Met behoud van ‘gratis’ mobiel. De consument kan uiteraard ook overstappen, zegt een woordvoerder van Opta. Zo worden de meeste abonnementen van T-Mobile en sommige bundels van KPN wel per seconde afgerekend. Smart pricing is verder alleen toegestaan als consumenten helder en volledig worden voorgelicht. Dat is niet het geval, zegt Kohnstamm op basis van marktonderzoek dat hij liet uitvoeren door een Amsterdams bureau. „Telecomoperators maken gebruik van de onwetendheid van de burger. Als wij gelijk krijgen van de rechter kan dat forse gevolgen hebben voor KPN: consumentenorganisaties kunnen een actie starten om het ten onrechte gefactureerde geld terug te eisen.”

Het ministerie van Economische Zaken vindt ook dat het schort aan transparantie over de tarieven. Samen met Opta heeft het nieuwe richtlijnen opgesteld waaraan telecombedrijven vanaf 1 oktober moeten voldoen. Zo moet de consument met één muisklik vanaf de homepage van een belbedrijf tariefsinformatie krijgen. Opta gaat daarop toezien.

Woordvoerders van Vodafone en KPN zeggen dat zij hun websites nu aanpassen aan de nieuwe eisen. Beide aanbieders vinden dat zij hun tarieven moeten verhogen, omdat zij moeten kunnen blijven investeren in hun netwerken en hun dienstverlening. „Door de hevige concurrentie is Nederland bovendien een van de landen in de wereld waar mobiel internet het goedkoopst is”, zegt de woordvoerder van Vodafone. Volgens Vodafone is de prijsstijging geen 40 procent, maar 5 tot 15 procent, volgens KPN nog minder.

    • Jan Benjamin