Real Madrid veegt vloer aan met Ajax

Ajax was gisteren bij zijn rentree in Champions League kansloos tegen Real Madrid.

De ploeg mocht blij zijn dat het bij twee doelpunten van Gonzalo Higuain bleef.

Ajax heeft gisteravond bij zijn rentree in de Champions League verloren van Real Madrid (2-0). De ploeg uit Amsterdam mocht van geluk spreken dat het bij twee doelpunten bleef, want de thuisploeg was veel sterker. Gebrek aan doeltreffendheid bij de aanvallers van Real Madrid en een uitblinkende doelman Maarten Stekelenburg voorkwamen een blamage. AC Milan won in dezelfde groep van Auxerre (2-0).

Spaanse dagbladen herinnerden in aanloop naar de eerste groepswedstrijd aan het duel tussen Real Madrid en Ajax van november 1995. De ploeg uit Amsterdam was titelhouder in de Champions League en speelde ‘de Koninklijke’ in het eigen Bernabéu van het veld. Met doelpunten van Jari Litmanen en Patrick Kluivert bleef het bij slechts 2-0, maar de supporters van Real Madrid klapten na afloop minutenlang voor Ajax, dat de finale zou verliezen van Juventus.

Vijftien jaar later hoort Ajax niet meer bij de Europese top en smacht de club zelfs naar een landskampioenschap. De ploeg van trainer Martin Jol plaatste zich via voorrondewedstrijden tegen PAOK Saloniki en Dinamo Kiev voor het eerst in vijf seizoenen voor de Champions League. Ajax werd ingedeeld met Real Madrid, AC Milan en Auxerre. Plaatsing voor de volgende ronde lijkt een onmogelijke opdracht, maar ook Real Madrid beleefde moeilijke jaren. De ploeg slaagde er de afgelopen zes seizoenen niet in de achtste finales van de Champions League te overleven.

Ajax trad gisteren aan zonder de geschorste aanvoerder Luis Suarez en verdediger Jan Vertonghen. Zij werden vervangen door Miralem Sulejmani en André Ooijer. Jol had zijn elftal gevraagd te genieten van de sfeer in Bernabéu, maar daar kregen de Ajacieden geen tijd voor. De ploeg uit Amsterdam werd overweldigd door de club van nieuwe trainer José Mourinho. Het eerste gevaar kwam van middenvelder Sami Khedira (14 miljoen euro), met Angel di Maria (26 miljoen) en Mesut Özil (15 miljoen) de belangrijkste aankoop van Mourinho. Stekelenburg redde op het schot van de Duitser, maar zag daarna de ene na de andere aanval van Real Madrid tot stand komen.

De doelman van het Nederlands elftal onderschepte knap een voorzet van Özil en zag de bal uit een schot van Gonzalo Higuain op de lat belanden. Hij had geluk dat scheidsrechter Damir Skomina geen strafschop zag in een valpartij van Di Maria. Na een half uur viel het onvermijdelijke doelpunt, al was het klunzig. Xabi Alonso nam de corner, Vurnon Anita kopte tegen het lichaam van Higuain, waarna de bal in het doel verdween. Meteen daarop had de ijverige verdediger Marcelo de score kunnen verdubbelen, maar hij miste het overzicht. Ajax stelde daar vlak voor rust een kleine kans tegenover. Mounir El Hamdaoui stuurde Sulejmani weg, maar Marcelo greep tijdig in.

In de tweede helft werd Ajax opnieuw overlopen en bleef de schade vooral beperkt dankzij falen van de aanvallers van de negenvoudig winnaar van de Champions League. De spelers van Real Madrid moeten niet alleen nog wennen aan de methoden van hun nieuwe trainer Mourinho, maar missen ook de scherpte voor het doel. Ronaldo, Di Maria en Higuain misten riante mogelijkheden, soms door toedoen van Stekelenburg.

Na ruim zeventig minuten breidde Real Madrid de score dan toch uit. Özil schoot op de handen van de doelman en kon in de rebound Higuain bedienen voor zijn tweede doelpunt van de avond. Mourinho straalde echter chagrijn uit langs de zijlijn, want waar zijn spelers kans op kans misten, slaagde Ajax er toch nog in gevaarlijk te worden. Urby Emanuelson raakte de lat, de rebound van Sulejmani werd gepareerd door doelman Iker Casillas. Ronaldo besloot de avond met een actie die treffend was voor de wedstrijd. Higuain bood de Portugese aanvaller een niet te missen kans op enkele meters van het doel. Maar in plaats van te scoren, rolde de bal door zijn benen.

    • Michiel Dekker