Petraeus vraagt Nederland nieuwe Afghaanse missie

De Amerikaanse generaal David Petraeus, de bevelhebber van alle buitenlandse troepen in Afghanistan, heeft Nederland opnieuw gevraagd om troepen te leveren. Hij vroeg demissionair minister Van Middelkoop van Defensie vorige week in Kabul om „een substantieel deel” van de 2.000 trainers die de NAVO nodig heeft om Afghaanse militairen en politieagenten op te leiden. Dat heeft Van Middelkoop tegenover deze krant gezegd.

In februari viel het kabinet-Balkenende IV over een verzoek van NAVO-secretaris-generaal Rasmussen om de missie in Uruzgan te verlengen. Eind juni herhaalde hij het verzoek om een Nederlandse missie, eventueel buiten Uruzgan. Op 1 augustus werd de Nederlandse missie in de zuidelijke provincie officieel beëindigd. Amerikaanse en Australische militairen namen onder leiding van een Amerikaanse kolonel het werk op Kamp Holland over.

Petraeus legde het jongste verzoek „vriendelijk op tafel”, aldus Van Middelkoop. „Wat ermee gebeurt zal ik aan het nieuwe kabinet overlaten, maar ik vind wel dat Nederland een loyale NAVO-bondgenoot dient te blijven. Als Nederland helemaal niet op dit verzoek ingaat, zal dat niet begrepen worden.”

Als er een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV tot stand komt, stuit dit verzoek waarschijnlijk op tegenstand van de PVV van Geert Wilders. De PVV is volgens haar verkiezingsprogramma tegen een verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan.

De behoefte aan opleiders is groot bij ISAF, de troepenmacht van de NAVO in Afghanistan. Volgens de door de Amerikaanse president Obama geformuleerde strategie moet in juli volgend jaar begonnen worden met het terugtrekken van de Amerikaanse troepen. In november wil de NAVO beslissen welke Afghaanse districten veilig genoeg zijn om als eerste te worden overgedragen aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Toen Obama in december vorig jaar zijn strategie ontvouwde, werd besloten om het tempo van de opleiding van het Afghaanse leger en de politie op te voeren. Er zijn echter altijd onvoldoende instructeurs geweest. Ook kampt zowel leger als politie met hoge uitvalcijfers en tegenvallende resultaten van de opleidingen.

Toen oud-NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer onlangs per e-mail contact had met een hoge NAVO-militair, informeerde deze of Nederland „nog wat gaat doen in Afghanistan”, vertelt De Hoop Scheffer. „Ik antwoordde: Ik hoop dat het nieuwe kabinet daarvoor gaat zorgen. Daarop kwam in hoofdletters terug: TRAINERS, TRAINERS, TRAINERS.”

NAVO na Afghanistan: pagina 5

    • Juurd Eijsvoogel
    • Petra de Koning