Nibali ontneemt Spanjaarden hoop op zege in Vuelta

Terwijl Spanje met Alberto Contador een drievoudige Tourwinnaar in huis heeft, krijgt de Ronde van Spanje dit jaar vrijwel zeker geen Spaanse winnaar. En dat steekt.

De Italiaanse favoriet voor de eindzege in de Ronde van Spanje, Vicenzo Nibali, reed gisteren lek in het eerste deel van de 46 kilometer lange individuele tijdrit. Een chaotische wissel van het voorwiel volgde. Tegelijkertijd berichtte de Spaanse televisie dat leider Joaquin Rodriquez slechts één seconde achterstand had. Zou het dan toch, een thuiszege in de Vuelta?

Maar aan de finish van de door de Slowaak Peter Velits gewonnen tijdrit restte ontluistering. Ondanks al zijn branie vooraf („het is niet onmogelijk om de leiderstrui te behouden”) reed Rodriquez net zo’n zwakke tijdrit als in de afgelopen Tour. Op 3.45 minuut van de nieuwe leider Nibali lijkt de kopman van Katoesja kansloos voor de eindzege.

Opnieuw tegenslag voor de Spaanse wielerfans in de 75-jarige Vuelta, na het uitvallen van Igor Anton in de rode leiderstrui afgelopen weekeinde. Hun laatste hoop is nu gevestigd op de 34-jarige Ezequiel Mosquera van het bescheiden Xacobeo-Galicia, die de tijdrit van zijn leven reed en opklom naar de tweede plaats in het klassement, met slechts 39 seconden achterstand op Nibali.

Na een vlakke rit vandaag en een heuvelachtige morgen, volgt zaterdag waarschijnlijk de beslissing. De twintigste etappe gaat over een berg van de derde en twee van de eerste categorie, met aankomst op de 2.250 meter hoge Bola del Mundo van de buitencategorie. „Erg zwaar”, noemde Alberto Contador de scherprechter in de bergen ten noorden van Madrid, waarop hij dit jaar zijn laatste trainingen voor de Tour deed.

Bij afwezigheid van de vermoeide Tourwinnaar, de winnaar van vorig jaar Alejandro Valverde (geschorst wegens doping) en olympisch kampioen Samuel Sanchez (die de nieuwe ProTourwedstrijden in Canada reed) kijkt de Spaanse wielerwereld al tijdens de Vuelta vooruit naar de komende jaren. De nieuwe sponsors Movistar (volgend jaar opvolger van Caisse d’Epargne) en Geox (dat de ProTourlicentie overneemt van Footon, het voormalige Saunier Duval) recruteren volop nieuwe renners.

Movistar wil zich volgens Spaanse media versterken met Mosquera, die al jaren uitsluitend uitblinkt in de Vuelta, nog nooit voor een grote ploeg reed en ook wordt begeerd door het Nederlandse Vacansoleil. Omdat het sponsorcontract pas laat rondkwam, greep Movistar eerder naast Contador en zag het kopman Luis Leon Sanchez naar Rabobank vertrekken.

„Wij hebben geduld”, zei Movistar-directeur Luis Abril toen hij deze week het driejarig contract ondertekende met teammanager Eusebio Unzue. Abril was in de jaren negentig al eerder bij de wielerploeg betrokken als directeur van Banesto. Met kopman Miguel Indurain won de ploeg toen vijf keer de Tour. Volgens Abril breken nieuwe glorietijden aan. „We hopen dat Valverde in 2012 terugkeert, en een jaar later is Contador beschikbaar.” Ook zet Movistar in op een jeugdploeg met Colombiaanse renners, die vorige week heersten in de Ronde van de Toekomst.

Geox, de andere nieuwkomer volgend jaar, trekt vooralsnog vooral oudere renners aan. Carlos Sastre (35) was de eerste topper die tekende. Al snel volgden Rabo-kopman Denis Mensjov (32) met knechten Mauricio Ardila en Dmitri Kozontsjoek. Manager Mauro Gianetti werd als renner in 1998 in verband gebracht met gebruik van het gevaarlijke bloeddopingmiddel PFC. Nu lijkt hij na twee magere jaren terug op het topniveau van 2008, met de later wegens doping geschorste kopmannen Riccardo Ricco en Leonardo Piepoli. En ondertussen kondigde ook de bij Operacion Puerto betrokken voormalige ONCE-ploegbaas Manolo Saiz tijdens de Vuelta zijn terugkeer aan voor 2012.

„Op de Bola del Mundo zullen zaterdag grote tijdsverschillen ontstaan”, voorspelde routinier Sastre. „Zeker als de slechte weersvoorspellingen uitkomen.” Een Spaanse coalitie van oude en nieuwe ploeggenoten zal het Nibali ongetwijfeld vanaf de eerste meter lastig maken.

Mocht de Italiaan desondanks de Vuelta winnen, dan hoeven de Spanjaarden niet lang te treuren. Twee nieuwe topploegen naast het vaste baken Euskaltel (Samuel Sanchez en Anton) staan garant voor een gezonde toekomst, ook in de eigen ronde.

    • Maarten Scholten