Nederland kort

Algemene politieke beschouwingen gaan definitief niet door

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De Algemene Politieke Beschouwingen, waarbij de fractievoorzitters in de Tweede Kamer met de minister-president in debat gaan over de staat van het land, worden uitgesteld. Normaal gesproken vindt dat debat plaats direct na de presentatie van de rijksbegroting op Prinsjesdag. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de algemene beschouwingen dit jaar pas plaats moeten vinden als er een nieuw kabinet is. De begroting die het huidige demissionaire kabinet volgende week dinsdag presenteert, zal naar verwachting ingrijpend worden aangepast door een nieuw kabinet. Daar wil de Kamer op wachten. De begroting komt wel aan de orde tijdens de financiële beschouwingen met de minister van Financiën.

AIVD moet melding doen van afluisteren

DEN HAAG. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet mensen die zijn afgeluisterd daarover achteraf blijven informeren. De Tweede Kamer vindt dat de dienst verplicht moet blijven om dit te doen. Minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) beloofde niet te tornen aan die informatieplicht, zei hij tijdens overleg hierover. Hirsch Ballin voelde er wel voor om de verplichting te schrappen. De inlichtingendienst heeft de afgelopen jaren niemand over het afluisteren geïnformeerd, vaak omdat personen niet te vinden waren. (ANP)

Proef zedenplegers fors uitgebreid

DEN HAAG. Een proef in zeventien gemeenten om de terugkeer van zeden- en geweldplegers in de woonomgeving beter te laten verlopen, wordt uitgebreid naar vijftig gemeenten. Daar zijn grote gemeenten bij, waardoor de proef de halve bevolking beslaat. Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gisteren, na afloop van een conferentie hierover in Den Haag. De burgemeesters van de bij de proef betrokken gemeenten krijgen informatie over wanneer de veroordeelde terugkeert. Ze kunnen dan eventuele problemen met de openbare orde mogelijk gemakkelijker beteugelen. De bedoeling is dat informatie in 2012 aan alle burgemeesters wordt verstrekt. (ANP)

Verbreding van de snelweg A4 gaat door

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De verbreding van de snelweg A4 bij Leiden kan definitief doorgaan. De Raad van State heeft vandaag bezwaren van Milieudefensie daartegen verworpen. Het tracé met een lengte van ruim zes kilometer, tussen Zoeterwoude-Dorp en Hoogmade, is het laatste deel van de A4 tussen Den Haag en Amsterdam dat nog niet over drie rijstroken per richting beschikt. Op de weg langs Leiderdorp staan vrijwel dagelijks files. Volgens Milieudefensie zou verbreding onder meer leiden tot een overschrijding van de normen voor luchtkwaliteit, en had moeten worden gekeken naar alternatieve filebestrijding zoals verlaging van de maximumsnelheid. Die bezwaren „treffen geen doel”, aldus de Raad van State.

Nu minder patiënten Q-koorts dan in 2009

DEN HAAG. In 2010 zijn tot nu toe 351 mensen ziek geworden door de Q-koorts, aanzienlijk minder dan in 2009. Toen stond de teller begin september op 1.209 patiënten. Demissionair minster Ab Klink (Volksgezondheid) toonde zich gisteren in de Tweede Kamer tevreden. Voor de zomer was er geen seizoenspiek te zien en het RIVM verwacht die volgens Klink ook niet meer. Vijf mensen overleden dit jaar door de Q-koorts, maar zij hadden naast de koorts ook andere medische problemen. (ANP)