Kort nieuws Wetenschap

Meisjes puberen eerder na slechte relatie met moeder

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 16 sept. Naarmate meisjes als baby een slechtere relatie met hun moeder hebben, komen ze op jongere leeftijd in de puberteit. Dat blijkt uit onderzoek onder 373 Amerikaanse meisjes die vanaf hun geboorte tot en met hun vijftiende regelmatig werden onderzocht, gepubliceerd in Psychological Science (september). Meisjes die als baby van 15 maanden afwijzend of ontwijkend op hun moeder reageerden nadat die hen in het lab eventjes had verlaten, hadden tweemaal zo vaak al schaamhaar en volgroeide borsten voordat ze 13,5 jaar oud waren. Ook werden ze eerder ongesteld dan meisjes die zich als baby tevreden hadden laten troosten.

Mens wellicht veel eerder in Europa

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 16 sept. Een twee miljoen jaar oud kamelenbot uit de delta van de Russische rivier de Don bevat mogelijk snijsporen van vroege mensen. Het kan daardoor het oudste bewijs zijn voor vroege mensen die buiten Afrika leefden. Het tot nu toe oudste bewijs zijn de 1,8 miljoen jaar oude vondsten van Homo erectus in Dmanisi, zo’n 800 km zuidelijker. Russische onderzoekers publiceren hun vondst in het relatief onbekende Russische tijdschrift Archaeology, Enthnology & Anthropology of Eurasia (juni, net verschenen). Het bot is al in 1954 gevonden, waardoor er altijd twijfel zal blijven over de vindplaats. Ook is er vaak twijfel over de menselijke herkomst van dit soort krassen.

Alg eet mangaan

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 16 sept. In de poolzee rond Antarctica is soms zo weinig mangaan opgelost in het zeewater, dat de algengroei er tot stilstand komt. Dat concludeert bioloog Rob Middag uit een analyse van metingen met apparatuur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek waarop hij morgen in Groningen promoveert. Tot nu toe werd aangenomen dat de algengroei in de Zuidelijke Oceaan belemmerd wordt door gebrek aan zonlicht en ijzer. Middags onderzoek toont aan dat ‘bijvoeding’ met uitsluitend ijzer om de algengroei te stimuleren in de Zuidelijke IJszee zinloos zou zijn.