Kort nieuws Economie

Achmea: meer geld voor klanten met beleggingspolissen

ZEIST, 16 sept. Verzekeraar Achmea, de Nederlandse dochteronderneming van Eureko, stelt nog eens 65 miljoen euro beschikbaar als tegemoetkoming voor benadeelde klanten met een beleggingsverzekering. De totale omvang van de compensatieregeling komt daarmee uit op 380 miljoen euro. Dat heeft Achmea donderdag bekendgemaakt. De regeling geldt voor alle polissen die voor 1 januari 2008 zijn afgesloten bij de Achmea-merken Avéro Achmea, Centraal Beheer Achmea, FBTO, Interpolis en de rechtsvoorgangers van deze merken. Het akkoord tussen Achmea en belangenverenigingen Stichting Verliespolis en Stichting Woekerpolis Claim is een uitbreiding van een regeling uit mei 2009. (ANP)

Minder nieuwe auto’s verkocht

BRUSSEL, 16 sept. In de Europese Unie zijn in juli en augustus van dit jaar aanmerkelijk minder nieuwe personenauto’s verkocht dan in diezelfde maanden in 2009. In juli daalden de verkopen met 18,6 procent en in augustus met 12,9 procent. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Europese organisatie van autofabrikanten ACEA. In de eerste acht maanden van dit jaar werden in de Europese Unie in totaal 9.021.703 nieuwe auto’s op naam gezet. Dat is 3,5 procent minder dan een jaar eerder. (ANP)

Staat tegen verhoor in Fortis-zaak

AMSTERDAM, 16 sept. De Nederlandse staat blijft zich verzetten tegen een verhoor van enkele politieke en ambtelijke kopstukken over de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis. Tijdens een zitting van de rechtbank in Amsterdam, waar woensdag gesproken zou worden over de planning van de verhoren, vroeg de advocaat van de staat om uitstel. Volgens de staat is de procedure die is aangespannen door gedupeerde Fortis-beleggers verenigd in de stichting Fortiseffect, al ver genoeg gevorderd. Een voorlopig verhoor zou daarom nu niet nodig zijn. (ANP)

Pensioenleeftijd Frankrijk omhoog

PARIJS, 16 sept. De Franse Tweede Kamer heeft woensdag ingestemd met de plannen van president Nicolas Sarkozy om de pensioenleeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar. Het voorstel werd aangenomen met 329 stemmen voor en 233 tegen. De vakbonden hebben fel geprotesteerd tegen de plannen. Woensdag hielden de bonden een protestactie bij het parlementsgebouw in Parijs en lieten enkele duizenden mensen hun protest horen. Op 23 september is het woord aan de Senaat. (ANP, Reuters)