Kort nieuws Economie

Handelsoverschot eurozone minder

LUXEMBURG, 16 sept. Het handelsoverschot van de eurolanden met de rest van de wereld is in juli uitgekomen op 6,7 miljard euro. Dat is 5,2 miljard euro minder dan in juli 2009, zo meldde Europees statistiekbureau Eurostat donderdag op basis van een eerste raming. Het overschot was wel hoger dan in juni, toen de landen waar met de euro wordt betaald voor 2,2 miljard euro meer goederen en diensten uitvoerden dan ze importeerden. Het surplus was ook aanzienlijk groter dan het bedrag van 1,5 miljard euro dat door analisten was voorspeld. De export van de eurolanden viel in juli 0,6 procent lager uit dan in juni. De import nam met 1,5 procent af. (ANP, Reuters)

Reorganisatie Douwe Egberts

UTRECHT, 16 sept. Door een reorganisatie bij moederbedrijf Sara Lee verdwijnen bij Douwe Egberts in Nederland negentig banen. Dat maakte vakbond CNV woensdag bekend. „Dit is de zoveelste reorganisatie. Ik maak mij grote zorgen over wat er nog van het bedrijf overblijft in Nederland”, zei Peter Böeseken, onderhandelaar van CNV Vakmensen. Momenteel werken er ongeveer 2700 mensen bij het bedrijf. Sara Lee heeft aangekondigd wereldwijd 390 banen te schrappen. (ANP)

Handelsakkoord EU en Zuid-Korea

BRUSSEL, 16 sept. De EU-leiders hebben donderdag tijdens een EU-top een akkoord bereikt over een handelsverdrag met Zuid-Korea. Vorige week konden de EU-landen het daarover nog niet eens worden omdat Italië dwarslag. Het akkoord zal naar verwachting op 6 oktober officieel ondertekend worden, aldus de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere.

Het vrijhandelsakkoord treedt op 1 juli 2011 in werking. Zuid-Korea is een van de belangrijkste handelspartners van de EU. (ANP)