Kort nieuws Buitenland

Polen verwijdert omstreden kruis voor Kaczynski

Door onze correspondent

Warschau, 16 sept. Een omstreden houten kruis voor de eerder dit jaar in een vliegtuigongeluk omgekomen Poolse president Lech Kaczynski is vanochtend voor het presidentieel paleis inWarschau verwijderd. Aanhangers van Kaczynski weigerden het te verwijderen na de officiële periode van nationale rouw, en schrokken niet terug voor geweld om het te verdedigden. Tegenstanders zagen het kruis als een aantasting van de publieke ruimte en eisten ingrijpen door de staat. Na eerdere pogingen is dit vanochtend alsnog gebeurd. Het kruis is voorlopig overgebracht naar een kapel in het paleis.

Busje rijdt op mijn in Zuidoost-Turkije

Ankara, 16 sept. In de Turkse provincie Hakkari zijn vandaag tien burgerdoden gevallen toen een minibusje op een mijn reed. In Turkse veiligheidskringen worden de daders in kringen van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) gezocht. Hakkari, in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land, is een belangrijk strijdtoneel tussen het Turkse leger en de PKK. (AFP)

Westen: Iran intimideert IAEA

Wenen, 16 sept. Westerse vertegenwoordigers hebben gisteren op een bijeenkomst van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen kritiek geleverd op wat zij Iraanse pogingen noemden om dit agentschap te intimideren. Het betreft het Iraanse besluit twee IAEA-inspecteurs te weren wegens gemaakte fouten. Teheran weigert op het besluit terug te komen. De VS waarschuwden Iran voor mogelijke diplomatieke gevolgen. De VN-Veiligheidsraad, de VS en de Europese Unie hebben al tal van sancties afgekondigd tegen het Iraanse nucleaire programma. (Reuters)

Tribunaal vervolgt top Rode Khmer

Phnom Penh, 16 sept. Het Cambodja-tribunaal in Phnom Penh heeft de vier gedetineerde leiders van het Rode Khmer-regime vandaag aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, moord, marteling en religieuze vervolging. Het gaat om ideoloog Nuon Chea, oud-staatshoofd Kheiu Samphan, oud-minister van Buitenlandse Zaken Ieng sary en diens vrouw Ieng Tirith, oud-minister van Sociale Zaken. Zij zullen in één proces terecht staan, vermoedelijk vanaf het midden van volgend jaar. In juli werd ex-gevangenisbewaarder Duch veroordeeld tot negentien jaar. (AP)

Waal slaat Vlaamse parlementariër

Door een onzer redacteuren

Brussel, 16 sept. De Vlaamse parlementsvoorzitter Jan Peumans en zijn echtgenote zijn zondag tijdens een bezoek aan Wallonië aangevallen door een Frans sprekende man, die vond dat het tweetal daar niets had te zoeken. Peumans hield aan de confrontatie verwondingen aan kaak en slaap over. Passerende politieagenten wilden het voorval volgens de politicus aanvankelijk negeren maar op zijn aandringen werd er toch proces-verbaal opgemaakt.

Kritiek op Ashton om ambassadeurs

Brussel, 16 sept. De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, heeft gisteren de eerste 28 benoemingen bekendgemaakt voor de nieuwe buitenlandse dienst van de Unie. Daaronder bevinden zich slechts zeven vrouwen, wat in het Europees Parlement tot kritiek leidde. De fel begeerde post Peking valt toe aan de Duitser Markus Ederer. De Nederlander Roeland van de Geer gaat naar Zuid-Afrika voor de EU. (AP)

Japan waarschuwt burgers in China

TOKIO, 16 sept. Japan heeft zijn burgers in China opgeroepen om waakzaam te zijn, nu de diplomatieke spanningen zijn opgelopen door een aanvaring tussen schepen van de twee landen in de Oost-Chinese Zee. Vooral zaterdag is een gevoelige dag als het Mukden-incident van 18 september 1931 wordt herdacht dat de inleiding vormde voor de Japanse bezetting van het noordoosten van China. (AP)