Kort nieuws Binnenland

Meer gemeenten geïnformeerd over komst zedenpleger

Den Haag, 16 sept. Een proef in zeventien gemeenten om de terugkeer van zeden- en geweldplegers in de woonomgeving beter te laten verlopen, wordt uitgebreid naar vijftig gemeenten. Daar zijn grote gemeenten bij, waardoor de proef de halve bevolking beslaat. Dat heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren gezegd na afloop van een conferentie over het onderwerp in Den Haag. De burgemeesters van de betrokken gemeenten krijgen informatie over een veroordeelde wanneer die terugkeert. Ze kunnen dan eventuele problemen met de openbare orde mogelijk iets gemakkelijker beteugelen. De bedoeling is dat dit soort informatie in 2012 aan alle burgemeesters wordt verstrekt. Intussen wordt gewerkt aan een wettelijke regeling voor de behandeling van de persoonsgegevens van de veroordeelden. (ANP)

Endoscopen niet altijd goed ontsmet

Utrecht, 16 sept. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept ziekenhuizen op blijvend aandacht te besteden aan de reiniging en ontsmetting van endoscopen. Aanleiding is een onderzoek bij 22 ziekenhuizen. Twintig van de onderzochte klinieken bleken de richtlijnen niet altijd nauwgezet te volgen, meldde de IGZ vandaag. Volgens de inspectie zijn de resultaten niet representatief voor alle Nederlandse ziekenhuizen en zeggen zij alleen iets over de onderzochte instellingen. Volgend jaar wil de IGZ een steekproef houden waarbij ziekenhuizen onaangekondigd inspecteurs op bezoek krijgen. (ANP)

Vergunningen na grote brand in orde

Valkenswaard, 16 sept. De bouw- en milieuvergunningen van de bedrijven die op 21 juli door een grote brand in Valkenswaard werden getroffen waren in orde. Tot die conclusie komt het onderzoeksbureau dat in opdracht van de gemeente Valkenswaard de processen rond de verleende vergunningen, het toezicht en de brandveiligheid onderzocht. Wel wist de gemeente niet dat zij na een wetswijziging in 2008 ook de bevoegdheid had om het brandveilig gebruik van de gebouwen te kunnen controleren. Bij controles die de provincie wel heeft uitgevoerd, zijn geen overtredingen geconstateerd. De brand brak uit op het terrein van plasticverwerker Timco Plastics, dat door de de brand werd verwoest. (ANP)

Nieuwe brug niet ver genoeg open

Groningen, 16 sept. De nieuwe Berlagebrug over het Eemskanaal in de stad Groningen stelt technici voor een raadsel. De brug wil niet ver genoeg open. Technici van de gemeente zijn al dagen op zoek naar de oorzaak van het euvel. Tot nu toe zonder resultaat, meldde de gemeente vandaag. Grotere schepen kunnen de brug nu niet passeren. Technici vermoeden dat een constructiefout of een storing in de elektronica de oorzaak is. Als het probleem binnen een paar dagen nog niet is opgelost, wordt de brug weer weggehaald. (ANP)

Erfenis ook belast bij Koninklijk Huis

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 16 sept. Leden van het Koninklijk Huis moeten voortaan successiebelasting betalen. Dat is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet in het belastingplan voor volgend jaar heeft opgenomen. Dit betekent dat de leden van het Koninklijk Huis bij een erfenis dezelfde belasting moeten betalen als alle Nederlanders. Alleen koning(in) en troonopvolger blijven hiervan uitgezonderd.