Knap jongleren met aktentassen

Circustheater Rain door Cirque Éloize. Gezien: 11/9 in Zaantheater, Zaandam. Tournee t/m 10/11. Inl. ruuddegraaf.nl ****

Cirque Éloize komt uit Canada en rekent zich tot de nouveau cirque-stroming: acrobatisch theater met een ietwat poëtische sfeer, zonder piste en zonder dieren. Een beetje vergelijkbaar dus met het veel beroemdere Cirque du Soleil, al speelt Éloize op bestaande theaterpodia en niet in een tent.

Minstens zo belangrijk is het verschil in vormgeving. Éloize verruilt de uitbundige opsmuk van Cirque du Soleil voor de stijlvolle eenvoud van een spel van licht en donker, met een zwartbruine aankleding en een bijna laconieke presentatie. De nummers staan nooit op zichzelf; even maken ze zich los uit de voortgang van de voorstelling en even vanzelfsprekend gaan ze daarna weer op in het geheel.

Vloeiend heeft regisseur Daniele Finzi Pasca de tafereeltjes aaneengeregen. Met acrobaten en jongleurs die ook zichzelf lijken te vermaken door af en toe luidkeels met de muziek (tango, musette, zelfs een menuetje) mee te zingen. En door soms dwars tegen de verwachtingen in te gaan, zoals de acrobaat die op een wip de lucht in wordt gelanceerd en niet naar links schiet om bovenop de schouders van een collega te landen – zoals we al zo vaak hebben gezien – maar rechtsaf de coulissen in vliegt. Of de jongleur die een geestige en tegelijk hoogst virtuoze demonstratie aktentas-jongleren ten beste geeft. Eersteklas artiesten zijn het, met een goedgemutst gevoel voor humor.

De voorstelling heet Rain – en in de finale begint het inderdaad te regenen. Enkeldiep spetteren en spatten de twaalf artiesten dan in het water. Een gimmick? Ja, maar het is ook een prachtig belicht schouwspel dat zich niet snel meer laat vergeten.

    • Henk van Gelder