Joustra opvolger van Van Vollenhoven

Voormalig terrorismebestrijder Tjibbe Joustra volgt Pieter van Vollenhoven op als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat bevestigen ingewijden in Den Haag. Naar verwachting stemt de ministerraad morgen in met zijn benoeming.

De 71-jarige Van Vollenhoven, die voorzitter was sinds de oprichting van de Onderzoeksraad in 2005, moet in februari zijn functie neerleggen. Herverkiezing is niet mogelijk omdat hij ouder dan zeventig is.

Joustra (59), die rechten gestudeerd heeft, was als secretaris-generaal veertien jaar lang de hoogste ambtenaar op het ministerie van Landbouw. Hij diende onder vijf ministers.

In januari 2002 werd Joustra bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. De luxueuze verbouwing van het hoofdkantoor, waarover hij een groot conflict kreeg met toenmalig minister De Geus (CDA) van Sociale Zaken, kostte hem in 2004 zijn baan.

Niet veel later trad Joustra aan als eerste Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Als voorzitter van de landelijke terreureenheid moest hij de samenwerking verbeteren tussen de circa twintig instanties die betrokken zijn bij de bestrijding van terrorisme.

Nadat Joustra in december 2008 afscheid had genomen van de NCTb, werd hij voorzitter van het Productschap Tuinbouw en van de Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid houdt zich bezig met onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van rampen en ongelukken. Na zo’n onderzoek publiceert de raad een rapport met aanbevelingen.