Internationaal kort

Goodluck Jonathan wil president van Nigeria blijven

Lagos. President Goodluck Jonathan van Nigeria stelt zich kandidaat voor de verkiezingen in januari. Jonathan maakte gisteren via de sociale netwerksite Facebook bekend dat hij de nominatie van regeringspartij PDP wil verwerven. Met zijn aankondiging maakt Jonathan een einde aan maandenlange speculaties in Nigeria, het land met de meeste inwoners van Afrika (150 miljoen). Jonathan werd in mei beëdigd als president nadat zijn voorganger Umaru Yar’Adua was overleden als gevolg van ziekte. De kandidaatstelling van Jonathan is omstreden. Volgens een officieuze afspraak binnen de PDP wisselt de presidentskandidatuur om de twee termijnen tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria. Jonathan is een zuiderling. Omdat Yar’Adua in 2007 president werd, zou het presidentschap in principe tot 2015 in noordelijke handen moeten blijven. Speerpunten van Jonathan zijn het hervormen van de energiesector en het herstellen van de rust in de Nigerdelta. Jonathan komt zelf uit de delta. (Reuters, BBC)

EU gedwarsboomd door Suriname

new york. Een groep landen onder leiding van Suriname heeft de Europese Unie dinsdag een nederlaag toegebracht in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hoewel het om een procedurele kwestie ging, was het voor Brussel een pijnlijke, symbolische tegenslag. De EU had gehoopt haar status als waarnemer binnen de VN te kunnen opwaarderen, zodat de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders (Herman Van Rompuy) en de EU-buitenland-coördinator (Catherine Ashton) in de Algemene Vergadering namens de Unie het woord kunnen voeren. Daarmee zou de Europese vertegenwoordiger bij vergaderingen hoger op de sprekerslijst komen te staan. Maar een motie, door Suriname ingediend namens de groep Caraïbische landen CARICOM, verhinderde dat. Volgens een EU-diplomaat was de uitkomst gênant, ook al kan de Unie de zaak opnieuw aankaarten. Het ergerde de Europeanen dat Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zich van stemming onthielden. Veel ontwikkelingslanden binnen de VN vrezen dat de Europese Unie voorrechten krijgt die hun eigen regionale organisaties niet hebben. (AFP, Reuters)

Politie in Senegal foltert onbestraft

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De politie in Senegal maakt zich schuldig aan systematische foltering van verdachten en wordt slechts zelden ter verantwoording geroepen. Dat schrijft Amnesty International in het gisteren gepubliceerde rapport Senegal: land van straffeloosheid. De mensenrechtenorganisatie documenteert gevallen van elektrocutie, verbranding en seksuele mishandeling, soms met de dood tot gevolg.

Lees het rapport van Amnesty op nrc.nl/buitenland