In 2009 al melding tegen Gijsen

Het bisdom Roermond heeft al in december 2009 een misbruikmelding over oud-bisschop Gijsen doorgestuurd naar het OM, ruim voor de ophef over seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk in Nederland. Dat meldt een woordvoerder van het parket in Roermond. Het gaat om een e-mail waarin een man de oud-bisschop van Roermond (1972-1993) beschuldigt.

Het bisdom kreeg de e-mail op 26 november 2009 en stuurde hem door. De woordvoerder: „Wij hebben geprobeerd in contact te komen met deze klager, om hem te bewegen aangifte te doen, maar dat is tot nu toe niet gelukt.”

Enkele maanden geleden kreeg het parket Roermond een tweede misbruikmelding over Gijsen, ook via het bisdom. Dat betrof een klacht die tegen Gijsen was ingediend bij het katholieke klachtenbureau Hulp en Recht. Deze kwestie bleek strafrechtelijk verjaard. Gisteren werd bekend dat tegen Gijsen een procedure wegens misbruik loopt bij Hulp en Recht. Het gaat waarschijnlijk om de klacht die het bisdom heeft doorgestuurd naar justitie. Een oud-leerling van priesteropleiding Rolduc beschuldigt Gijsen van gluren. Een andere oud-leerling verklaarde tegen deze krant dat Gijsen als surveillant bij leerlingen in bed stapte. Gijsen wijst elke beschuldiging af. Bisschop De Korte van Groningen zegt namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie dat hij erop rekent dat „ongeacht de kerkelijke status van de betrokken personen alle meldingen en klachten over seksueel misbruik altijd zorgvuldig worden behandeld”.

Hulp en Recht: pagina 3