Ik wil geen e-mail met mijn verjaardag

Roei de postbodes uit. Daar gaat Rosanne Hertzberger helemaal voor in de krant van 15 september. Zij schrijft: niemand zit te wachten op 15.000 onopgeleide, overbetaalde stakkers. Dat zijn dus die postbodes. Rosanne heeft een hekel aan postbodes. Ze wil nooit meer een brief verzenden of ontvangen. Alles moet digitaal. Ze wil van alles niet.

Ik ook niet. Ik wil nooit meer zo’n lollig bewegende kerstkaart op mijn beeldscherm. Ik wil nooit meer zo’n onpersoonlijke, gedigitaliseerde brief. Ik wil nooit meer een Nigeriaanse oplichter. Ik wil nooit meer de angstaanjagende tekst dat mijn computerbeveiliging gevaar loopt. Ik wil nooit meer zo’n gemakkelijke, even snel ingetikte verjaardagswens. Ik wil nooit meer de angst dat mijn rekening wordt geplunderd door een Oost-Europese hacker. Ik wil zeker nooit mijn krant alleen op mijn beeldscherm. Laat staan een boek.

Ik wil postzegels en enveloppen kopen en ik wil naar de brievenbus lopen. Ik wil lekker ouderwets ergens moeite voor doen. Dat houdt me in beweging. Dat is gezond, zoals wij allen weten.

Jan Dirk de Block

Hilversum

    • Jan Dirk de Block