Hermitage vervult verzamelaarsdroom

Werken uit de collectie-Rademakers. Links: Andreas Schelfhout, 'Duits landschap met ruïne', 1844. Rechtsboven: Petrus van Schendel, 'Rivierlandschap in de zilveren manenschijn', 1843. Rechtsonder: Johann Klombeck en Eug. Verboeckhoven: 'Winterlandschap met paard en talloze figuren', 1863. Joh. Klombeck/E. Verboeckhoven: Winterlandschap (1863, detail) Nr.30. Joh.Klombeck/Eug. Verboeckhoven: Winterlandschap met paard en talloze figuren 1863

„Het is een droom.” Nog steeds kan Jef Rademakers, voormalig programmamaker en kunstverzamelaar van romantische schilderkunst uit de 19de eeuw, niet geloven dat zijn privécollectie vanaf eind volgende maand wordt geëxposeerd in de Hermitage in Sint Petersburg. Onder de titel A Romantic View zullen zeventig hoogromantische schilderijen, waaronder werk van Petrus van Schendel, Basile de Loose en Jacob Abels, de komende drie maanden in vijf zalen van het Winterpaleis hangen.

Het verzoek om de collectie in Rusland te tonen kwam van Hermitage-directeur Mikhail Piotrovski. „Er werd mij verzocht of ik mij in Sint Petersburg wilde melden bij de directiekamer van het museum.”

Drie maanden eerder was Boris Asvarich, conservator van de Russische Hermitage, bij Rademakers op bezoek geweest om zijn collectie te bewonderen. „Ik zei tegen hem: uw prestigieuze museum zit vast niet op dit soort schilderijen te wachten’. Maar hij antwoordde alleen maar: ‘Wir werden sehen’.”

Rademakers: pagina 9