Franse rechter verbiedt uitlevering aan Rwanda

Een Franse rechter heeft gisteren afwijzend gereageerd op een verzoek van Rwanda om een arts uit te leveren die verdacht wordt van betrokkenheid bij de genocide in 1994. Volgens de rechtbank in Versailles bestaan er in Rwanda onvoldoende garanties voor een eerlijk proces.

Rechters in Frankrijk hebben nu tot vier keer toe een verzoek van Rwanda om uitlevering van een genocideverdachte afgewezen, iedere keer met het argument dat de verdachte onvoldoende uitzicht heeft op een eerlijk proces.

De Nederlandse demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft in juni de intentie uitgesproken om op termijn vanuit Nederland wel verdachten van oorlogsmisdaden uit te leveren aan Rwanda. Nederland mag volgens Hirsch Ballin geen vrijhaven zijn voor verdachten van zulke ernstige misdrijven. Hirsch Ballin sloot een overeenkomst met Rwanda die onder meer voorziet in Nederlandse hulp bij het versterken van het justitieel apparaat in Rwanda, bijvoorbeeld door Rwandese rechters en officieren van justitie te trainen. De samenwerking moet op termijn uitmonden in een uitleveringsverdrag.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch constateerde vorig jaar dat rechters in Rwanda worden aangestuurd door de regering. (Reuters, AP, AFP)