EK-goud tafeltennis voor derde keer op rij

De Nederlandse tafeltennissters hebben gisteren de Europese titel voor landenteams gewonnen. De ploeg van kopvrouw Li Jiao versloeg in de finale Roemenië met 3-1 en werd voor de derde keer op rij kampioen. Dit is een prestatie die nog nooit door een vrouwenploeg op een EK is geleverd, ook niet door voormalige grootmachten als de Sovjet-Unie en Hongarije.

„Ik kan bijna niet geloven dat we weer gewonnen hebben. Wat een ongelofelijk gevoel”, jubelde Li Jie, die in de EK-finale voor het eerste punt zorgde. De andere winstpartijen kwamen op naam van Li Jiao, die zowel Daniela Dodean als Elizabeta Samara versloeg. „Of ik meer druk voelde omdat we titelfavoriet waren? Nee, hoor”, stelde Li Jiao. „Je bent de kampioen van het afgelopen jaar. Daar heb je weinig aan als je achter de tafel staat.”

De tafeltennissters imponeerden in Ostrava. De ploeg van bondscoach Chen Zhibin verloor slechts twee van de twintig gespeelde partijen. In de kwartfinale werd Spanje met 3-0 opzij gezet, waarna in de halve eindstrijd ook Wit-Rusland geen enkel punt werd gegund.

De 25-jarige Linda Creemers is tot een vaste waarde in het Nederlandse team uitgegroeid. Ze kreeg de voorkeur boven de 41-jarige Elena Timina en beschaamde dat vertrouwen niet. Pas in de finale leed de Limburgse – bij een 2-0-voorsprong – haar enige nederlaag, tegen Iulia Necula. „Ik was behoorlijk nerveus en kon niet echt lekker in mijn spel komen”, keek ze terug. „Maar gelukkig speel je met een heel team.” Haar kopvrouw Li Jiao maakte het karwei vervolgens af, door Samara met 3-0 van de tafel te slaan.

Li Jiao lijkt er beter voor te staan dan in 2009, toen ze Nederland weliswaar naar goud in de landenwedstrijd leidde, maar vervolgens in het individuele evenement wegens oververmoeidheid in de achtste finales werd uitgeschakeld. „Nou, mijn enkel, lies, pols en voeten zijn ingepakt. Zonder die tape val ik uit elkaar”, lachte de geboren Chinese. De speelster zwakte dat direct af: „Nee hoor, ik voel me fitter dan vorig jaar en hoop ook een mooi individueel toernooi te spelen.”

De Duitse tafeltennissers hebben gisteren voor de vierde keer op rij de Europese titel veroverd. In de finale versloeg de ploeg van kopman Timo Boll Wit-Rusland met 3-0. Boll kreeg bij het binnenhalen van de titel hulp van Christian Süss en Patrick Baum. Voor Boll was het de elfde gouden EK-medaille in zijn loopbaan. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met de Zweed Jan-Ove Waldner. (ANP)