Economie kort

Door reorganisatie Douwe Egberts weer 90 banen minder

UTRECHT. Door een reorganisatie bij moederbedrijf Sara Lee verdwijnen bij Douwe Egberts in Nederland negentig banen. Dat maakte vakbond CNV woensdag bekend. „Dit is de zoveelste reorganisatie. Ik maak mij grote zorgen over wat er nog van het bedrijf overblijft in Nederland”, zei Peter Böeseken, onderhandelaar van CNV Vakmensen. Sinds 2006 zijn er keer op keer reorganisaties doorgevoerd bij Douwe Egberts. Volgens Böeseken zijn er inmiddels honderden banen geschrapt. „Dit komt dan ook heel hard aan.” Momenteel werken er ongeveer 2700 mensen bij het bedrijf. Sara Lee heeft aangekondigd wereldwijd 390 banen te schrappen. „We weten niet wat de toekomstplannen van het bedrijf zijn.” De vakbondsman wil zo snel mogelijk om de tafel met de directie om over de personele gevolgen te praten. (ANP)

Japanse banken doen yen in de uitverkoop

TOKIO. Voor het eerst in zes jaar tijd heeft de Japanse centrale bank gisteren ingegrepen om de waardestijging van de yen tegen te gaan. De bank verkocht yens en kocht dollars op, nadat de Japanse munt gisteren een recordniveau had bereikt ten opzichte van de dollar. De snelle opmars van de yen „schaadt de economische en financiële stabiliteit”, verklaarde minister van Financiën Yoshihiko Noda op een persconferentie. „We zullen de noodzakelijke maatregelen treffen als dat nodig is”, aldus minister Noda. De yen bereikte voor de ingreep de hoogste stand tegenover de dollar in vijftien jaar met een niveau van 82,86 yen. Na de interventie van Japanse banken zakte de Japanse munt naar een stand van 84,91 yen per dollar. De sterke yen is een gevaar voor het broze herstel van de Japanse economie, onder meer omdat deze de export van grote bedrijven in gevaar brengt. Het gaat vooral om de koers van de yen tegenover de Amerikaanse dollar. (BBC, Reuters)

Werkgelegenheid EU krimpt niet meer

Luxemburg. De krimp van de werkgelegenheid in de Europese Unie is in het tweede kwartaal van dit jaar tot staan gekomen. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. Volgens Eurostat hadden in het tweede kwartaal van dit jaar 220,7 miljoen Europeanen werk. Dit is ongeveer evenveel als een kwartaal eerder. Tijdens de recessie is het aantal banen in de 27 landen van de Europese Unie sterk afgenomen. De werkgelegenheid staat nu op het niveau van eind 2006. In Polen en het Verenigd Koninkrijk nam de werkgelegenheid het sterkst toe. (ANP)