Chinezen kunnen nu met Hu mailen

Chinese burgers mogen sinds gisteren rechtstreeks e-mails sturen aan president Hu Jintao en premier Wen Jiabao.

‘Directe lijn naar Zhongnanhai’ heet de nieuwe website waarop de Chinezen boodschappen en berichten kunnen versturen naar de doorgaans onbenaderbare Chinese topleiders in het zwaar bewaakte complex naast de Verboden Stad in Peking.

Op de eerste dag dat de site werd opengesteld ontving Hu bijna 40.000 e-mails met boodschappen die volgens de Chinese staatsmedia varieerden van lof- en steunbetuigingen tot oproepen de corruptie onder overheids- en partijfunctionarissen harder te bestrijden. Enkele mails bevatten zelfs kritiek, maar wel van het milde, „constructieve” soort.

Pogingen van internetters in Hongkong en Taiwan om vaak zeer kritische boodschappen en e-mails te sturen, bijvoorbeeld over het gebrek aan democratische hervormingen, mislukten.

Computers die blijkbaar minder wenselijke e-mails verstuurden werd de toegang tot de door het Volksdagblad opgezette website ontzegd.

Het idee van deze ‘Directe lijn naar Zhongnanhai’ blijkt afkomstig te zijn van de Brits-Amerikaanse pr-firma Ogilvy die de Chinese partijleiders adviseert op het gebied van propaganda en de vaak nogal stijve leden van het Politbureau mediatrainingen geeft.

Op premier Wen Jiabao na houden de negen kernleden van de partijleiding zich doorgaans op de achtergrond.