Chef Al-Arabiya weg

De liberale directeur van de in Dubai gevestigde Saoedische satellietzender Al-Arabiya, Abdul Rahman al-Rashid, is afgetreden. Rashid „wil de verantwoordelijkheid op zich nemen voor bepaalde recente fouten”, aldus sjeik Walid al-Ibrahim, de voorzitter van Middle East Broadcasting Corporation, waartoe Al-Arabiya behoort.

Sjeik Ibrahim gaf geen bijzonderheden, en Rashid zelf evenmin. Maar volgens zegslieden heeft het vertrek te maken met de documentaire ‘De islam en het Westen’ die Al-Arabiya begin deze maand uitzond. Daarin wordt een verband gelegd tussen het wahabisme, de dominante geloofsrichting in Saoedi-Arabië, en islamitisch terrorisme.

Ook Rashids uitgesproken liberale artikelen in de in Londen uitkomende Saoedische krant Asharq al-Awsat – hij schreef bijvoorbeeld in 2004 dat terrorisme een islamitische ziekte is – zijn de afgelopen dagen niet meer verschenen. Volgens de krant heeft Rashid zelf besloten te stoppen.

De Saoedische overheid voert zelf ook hard campagne tegen islamitisch terrorisme. Tegelijk heeft de pers onder koning Abdullah relatief veel ruimte gekregen om hervormingen te bepleiten. Het vertrek van Rashid toont echter aan dat ook een prominente journalist van de ene op de andere dag te ver kan gaan. Even plotseling vertrok afgelopen mei de hoofdredacteur van de liberaalste Saoedische krant, Al-Watan, Jamal Kashoggi.