Bisdom kende klachten over Jo Gijsen

Het bisdom van Roermond heeft eerder dit jaar twee klachten wegens seksueel misbruik over oud-bisschop Jo Gijsen doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Het melden van seksueel misbruik bij justitie is conform nieuwe richtlijnen van het Vaticaan.

Dat heeft het bisdom gisteren bekendgemaakt. Het bisdom reageerde op een bericht in NRC Handelsblad. NRC meldde gisteren dat tegen de oud-bisschop van Roermond (1972-1993) een procedure wegens misbruik loopt bij het katholieke klachtenbureau Hulp en Recht. De klacht komt van een oud-leerling van de priesteropleiding Rolduc. Hij beschuldigt Gijsen van gluren.

De 78-jarige oud-bisschop wijst de beschuldiging af. Hij is de bekendste kerkbestuurder die tot nog toe genoemd is in de affaire rond kindermisbruik in de Katholieke Kerk.

Het herhaaldelijke gluren is seksueel misbruik zoals omschreven in de klachtprocedure van Hulp en Recht, volgens de advocaat van de klager. Die wil geen schadevergoeding, maar wel erkenning en excuses. Gijsen is dat niet van plan. Hij zegt dat, als het al waar is, de klager zich in de persoon vergist.

De klacht bij Hulp en Recht komt van een oud-leerling die van 1959 tot 1961 in Rolduc was. De nu 64-jarige man zegt als 13-jarige jongen drie keer door een andere priester van de opleiding seksueel te zijn misbruikt. Hij klaagt ook over Gijsen. Die zou hem regelmatig begluurd hebben terwijl de jongen zich in bed seksueel bevredigde.

Een tweede oud-leerling verklaarde tegenover NRC Handelsblad dat Gijsen als surveillant bij leerlingen in bed stapte. Gijsen ontkent ook dit.

    • Joep Dohmen