Ajax weggespeeld door Real Madrid

Ajacied Urby Emanuelson kan zijn teleurstelling niet langer verbergen. Foto Reuters Ajax's Urby Emanuelson reacts during their Champions League Group G soccer match against Real Madrid at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, September 15, 2010. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Real Madrid 2 Ajax 0

Ruststand 1-0. 31. Anita (eigen doelpunt), 73. Higuain 2-0. Scheidsrechter: Skomina (Slov). Toeschouwers: 69.000.

De terugkeer van Ajax op het hoogste podium van het Europese voetbal ging gisteravond gepaard met een ontluisterend krachtsverschil. Veel meer dan de cijfers (2-0) van de nederlaag tegen Real Madrid deden vermoeden. Na ruim vier jaar afwezigheid in de Champions League lijkt de rijkste Nederlandse club mijlenver teruggeworpen.

Ajax voelt zich de koning te rijk dat het op dit niveau mag acteren. De bestuurders mogen dineren met de crème de la crème van het internationale voetbal. Hoofdsponsor Aegon, goed voor maximaal twaalf miljoen euro per jaar, zegt voor het eerst zijn relaties wat te kunnen bieden. En de supporters vliegen voor een paar honderd euro naar prachtige Europese steden als Madrid en Milaan.

Trainer Martin Jol en zijn spelers lijken echter een speelbal voor de grootmachten te worden. Ajax mocht van geluk spreken dat het Real Madrid van de nieuwe coach José Mourinho nog geen ingespeeld team is. Anders had de ‘Koninklijke’ gisteren waarschijnlijk met dubbele cijfers gewonnen. Real kreeg minimaal elf grote kansen om te scoren. Cristiano Ronaldo was met name in de tweede helft slordig en kreeg dan ook de hoon van de socios over zich heen. „Het publiek begon hem al uit te fluiten nadat hij een paar keer balverlies had geleden”, zei zijn directe tegenstander Gregory van der Wiel achteraf.

Ronaldo, die de mooiste kansen miste na overigens fantastische solo’s, was als eerste gedoucht en stapte na de wedstrijd met een chagrijnig gezicht in een auto die achter het kolossale stadion met draaiende motor voor hem klaarstond.

Dat Real op 2-0 bleef steken kon niet de verdienste van Ajax worden genoemd, zo bleek onder meer uit de statistieken. Real Madrid schoot zestien keer op doel, Ajax slechts één keer. Maarten Stekelenburg, die voortreffelijk keepte, moest vijftien reddingen verrichten, zijn Real-collega Iker Casillas één. Real mocht in totaal 36 keer schieten. Stekelenburg kon er nog om lachen. „Ik heb mijn keeperstraining voor deze week wel gehad.” Al scheelde het weinig of Real Madrid had toch een treffer geïncasseerd. Urby Emanuelson zag een fraai schot op de lat belanden, waarna Miralem Sulejmani in de rebound op de vuisten van de alerte doelman schoot. Verder kon Ajax, dat weliswaar sterspeler Luis Suarez wegens een schorsing miste, geen vuist maken.

Dat het Bernabeustadion in een schiettent veranderde, was vooral te wijten aan het middenveld van Ajax. Daar werd vrijwel elke bal weer ingeleverd bij de Madrilenen. Op de as van het veld heerste Mesut Özil, de Duitse versterking, samen met Xabi Alonso. Maar Angel di Maria, spits Gonzalo Higuain en natuurlijk Ronaldo waren ongrijpbaar voor de Ajacieden. Demy de Zeeuw, toch een international, ging ten onder in het geweld. Hij werd – zeer tegen zijn zin – in de tweede helft gewisseld voor de Finse aankoop Teemu Tainio. Voor rust was ook Emanuelson erg onrustig aan de bal, vaak met vervelende gevolgen. „Veel spelers waren nerveus. Voor hen was dit toch allemaal erg nieuw”, concludeerde Van der Wiel achteraf.

De rechtervleugelverdediger van het Nederlands elftal kwam in de eerste helft onder grote druk te staan doordat de linksback van Real, Marcelo, naar voren mocht opstomen, waardoor de Ajacied zowel de Braziliaan als Ronaldo voor zich kreeg. „Alles wat ik probeerde om onder de druk uit te komen, mislukte eigenlijk”, luidde Van der Wiels conclusie na afloop. In de tweede helft werd hij ontlast door Emanuelson, die aan de rechterkant ging spelen, zich herstelde en daardoor Marcelo op eigen helft hield.

Ajax-trainer Martin Jol zag de feiten realistisch onder ogen. „Dit was een heel jong elftal tegen een heel goed Real Madrid”, constateerde hij. „We kwamen fysiek te veel in de problemen. Als je bij Ajax voetbalt ben je gewend om het initiatief te nemen. Daar zijn we niet aan toegekomen. We weten nu hoe het voelt als tegenstanders in de eredivisie bij ons in de Arena onder druk komen te staan.”

Toch denkt Jol dat de enorme kloof met een ploeg als Real Madrid, dat dus niet eens in goeden doen was, te overbruggen valt. „Je moet ergens beginnen”, meent de trainer. „Als je maar vaak dit soort wedstrijden speelt, moeten onze spelers kunnen doorgroeien. Maar wij hebben natuurlijk geen geld om een voetballer als Özil te kopen of tachtig miljoen euro uit te trekken voor Ronaldo.”

Real kwam op voorsprong door een eigen doelpunt. Vurnon Anita kopte een corner van Xabi Alonso in eigen doel. Higuain maakte in de tweede helft 2-0 na een fraaie actie van Özil. Ondanks de overmacht moest Mourinho, de elfde trainer van Real in tien jaar, zich na het duel weer verantwoorden bij de kritische Spaanse media. „Geef me tijd om dit elftal op te bouwen”, smeekte hij bijna. „Dat heb ik voorzitter Perez ook gevraagd. Ik kon met dit team pas tien keer goed trainen.”

Op de vraag of Ronaldo en Higuain hulp van een psycholoog nodig hebben, iets waar Mourinho voorstander van is, reageerde de coach: „Dit is een aanpassingsperiode. Mijn aanvallers zijn nog niet bereid op mijn manier te werken. Maar ze gaan het zelf oplossen.”

    • Erik Oudshoorn