VS sporen Soedan aan tot tijdig referendum

De Verenigde Staten hebben de Soedanese regering een pakket aanmoedigingsmaatregelen aangeboden, waaronder volledige diplomatieke normalisering, als ze meewerkt aan een oplossing voor de crisis in Darfur en het referendum over afscheiding van het zuiden zonder problemen uitvoert. Dat heeft de Amerikaanse speciale afgezant voor Soedan, Scott Gration, gisteren in Washington gezegd.

Als de regering van president Bashir daarentegen niet meewerkt, hangen haar nieuwe sancties boven het hoofd. Washington vreest dat uitstel van het referendum of bemoeilijking ervan kan leiden tot een nieuwe oorlog tussen Khartoum en het zuiden. Volgens het vredesakkoord dat beide partijen in 2005 na tientallen jaren oorlog sloten, moet het referendum in januari plaatshebben.

Het pakket aanmoedigingsmaatregelen omvat verder onder andere handelsvoordelen en investeringen. Volgens Gration hebben de autoriteiten in Khartoum en in Zuid-Soedan het goed ontvangen.

Soedan staat al sinds 1993 op de Amerikaanse lijst van staten die internationale terreur steunen. In 1997 kondigde Washington handels- en financiële sancties tegen Khartoum af. Vorig jaar werden die sancties verlengd, maar Washington meldde tegelijk in gesprek te gaan met Khartoum om te proberen het regime tot oplossingen te brengen. Activistengroepen hebben daarop scherpe kritiek geleverd. President Bashir is door het Internationaal Strafhof aangeklaagd wegens genocide in Darfur.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, noemde Soedan vorige week „een tikkende tijdbom”. President Obama woont 24 september een VN-top over Soedan bij. (Reuters)