Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Eenvandaag. Reportage over de gevolgen van het vrijgeven van ruim vier miljard spaarloon, waarmee demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager de economie een stimulans wil geven. Uitslag van een onderzoek naar de gevolgen van scheiding waaruit blijkt dat veel jongeren nog altijd vinden dat hun ouders onvoldoende rekening met ze houden. Ook een gesprek met de uit Iran gevluchte advocaat van Sakineh Mohammadi Ashtiani, de Iraanse vrouw die wegens overspel tot steniging is veroordeeld. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nieuwsuur. Aandacht voor de procedure bij het katholieke klachtenbureau Hulp en Recht tegen oud-bisschop Jo Gijsen wegens seksueel misbruik. Gesprek met Harm Brouwer, voorzitter van het College van procureurs-generaal van Nederland. Ook een reportage over de tegenwoordige economische en maatschappelijke situatie in Griekenland. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Maike Meijer en Margot Ros van de succesvolle VPRO-serie Toren C vertellen over hun verblijf in Seoul waar ze een grote Aziatische televisieprijs in ontvangst hebben genomen. Verder o.a. huisdichter Nico Dijkshoorn en tafeldame Halina Reijn. Ned.3, 19.30-20.15u.

Moraalridders. Tijs van den Brink en Andries Knevel praten met hun gasten over hun moraal. Vanavond onder anderen Kamerlid Boris van der Ham (D66) en de Vlaamse kerkjurist en politicus Rik Torfs. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Eén van de gasten is auteur Jan Siebelink die praat over zijn nieuwe roman Het lichaam van Clara. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

VPRO’s import: Coyote. Spaanse documentaire van Chema Rodriguez over de mensensmokkelindustrie. Maco is een coyote, een mensensmokkelaar. Hij gidst drie illegale emigranten van Guatemala via Mexico naar de Verenigde Staten. Maco verandert de identiteit van mensen die hij de grens over smokkelt. Hij kleedt ze aan als respectabele Mexicanen en laat hen met valse papieren in luxe bussen de grens over reizen. De film belicht de immigratie vanuit het perspectief van de illegale immigranten zelf en velt geen oordeel over de betrokkenen. Ned.2, 23.40-0.45u.

Volt. Informatief discussieprogramma gepresenteerd door Martine Tanghe en Kobe Ilsen. Standup-comedian Bert Gabriëls doet verslag van zijn poging groente te kweken op het terras van zijn appartement. Test van tandpasta tegen gevoelige tanden. Undercoverreportage over uitzendbureaus en de discussie van de week gaat over de katholieke kerk en pedofilie. Eén, 20.45-21.35u.

Future express. Reportageserie. Aflevering: Zambia, we zijn allemaal weeskinderen. . Van Nakonde naar Livingstone. De jonge treinstewardess Given heeft haar beide ouders verloren aan aids en zelf is ze besmet met het hiv-virus. Alle treinreizigers blijken direct of indirect met de ziekte te maken te hebben. Ned.2, 23.00-23.40u.

Verslaafd aan verzamelen. Documentaire over mensen die dreigen ten onder te gaan aan hun bezittingen. Hulpverleners beginnen met opruimen, maar voor sommigen is zelfs het weggooien van iets kleins te pijnlijk. SBS 6, 0.05-1.05u.

amusement

Goudmijn. Bijzondere verhalen van gewone mensen. Trombonist Hans Oosterwijk koopt via een veiling de boedel van het failliete Promenade Orkest uit Amsterdam om zijn droom, een eigen symfonieorkest, te verwezenlijken. Zijn hele boerderij is inmiddels omgebouwd, maar waar blijven de orkestleden? De knappe danseres Dewi moet leren omgaan met gezichtsvervorming na een operatie. Ingrid vertelt hoe ze voelde dat haar ernstig zieke hartsvriendin was overleden. Ned.2, 19.25-19.55u.

documentaire

Children of God: lost and found. Cineast Noah Thomson kijkt terug op zijn leven in de sekte Children of God (later herdoopt tot The Family), een groep die seks onlosmakelijk koppelt aan religie. De sekte werd in 1968 in het hippiemilieu opgericht door David Berg en propageerde seks onverbloemd als wervingsmiddel voor het geloof. De kinderen van de leden werden al jong ingewijd in de ’seksuele geloofsleer’ van de sekte. Thomson werd in 1974 geboren in een Braziliaanse commune van de sekte die hij na jaren van seksueel misbruik en sociaal-psychologische verwaarlozing verliet. In de film zoekt hij lotgenoten op, van wie velen terechtkwamen in het drugsmilieu en de criminaliteit, en probeert met zijn moeder te praten over haar keuze voor Children of God. Canvas, 23.15-0.20u.

sport

UEFA Champions League. Verslag (vanaf 20.40u.) van de wedstrijd Real Madrid - Ajax, gevolgd door samenvattingen van de overige duels. Ned.3, 20.15-23.35u.

radio

Kunststof. Petra Possel praat met Vincent Mentzel, vanaf het begin van de jaren zeventig fotograaf bij NRC Handelsblad, onder meer over zijn fotoserie die vanaf oktober in het Rijksmuseum is te zien, een overzicht van 40 jaar fotojournalistiek. Radio 1, 19.02-20.00u.