Vier jaar geëist voor doodslag Culemborg

Tegen de 22-jarige Marokkaanse Nederlander die op nieuwjaarsmorgen in zijn woonplaats Culemborg drie Molukse Nederlanders aanreed, is gisteren vier jaar cel geëist wegens doodslag. Volgens de officier van justitie reed de man met opzet in op het drietal, dat daarbij licht gewond raakte.

De advocaat van de verdachte spreekt van „een buitenproportionele eis, als je kijkt naar de omstandigheden”. Zijn cliënt zou in blinde paniek de macht over het stuur hebben verloren, nadat hij in zijn auto werd belaagd door mensen met honkbalknuppels. Ook zouden bakstenen zijn geworpen.

In de Culemborgse wijk Terweijde vonden vorig jaar ernstige ongeregeldheden plaats tussen Nederlanders van Marokkaanse en Molukse afkomst. De onrust kwam tot een hoogtepunt tijdens de jaarwisseling. De politie sloot daarop de buurt een week af.

In die nieuwjaarsnacht gingen de bestuurder en vier anderen in de wijk verhaal halen, nadat de auto was beschadigd en een andere Marokkaanse man was belaagd door Molukkers. Na de aanrijding wist de bestuurder weg te komen. Twee inzittenden werden na het incident zwaar mishandeld.

Volgens de advocaat van de bestuurder is de politie er altijd van uitgegaan dat zijn cliënt schuldig was, waardoor getuigenverklaringen zijn beïnvloed. „In het medisch spoedrapport stond al dat het er sprake was van eerwraak.”

In verband met de rellen werden dit voorjaar al vier Molukkers veroordeeld tot celstraffen, oplopend tot twee jaar en vier maanden, wegens mishandeling van een 48-jarige Marokkaanse man.