Twente wordt beloond voor brutaal voetbal

Twente-uitblinker Theo Janssen toont Interspeler Samule Eto'o de wond die door zijn collega Mariga met een kopstoot is aangebracht. Foto AP Theo Janssen of FC Twente, right and Samuel Eto'o of Inter Milan react after their first round group A Champions League soccer match at the Grolsch Veste stadium in Enschede, The Netherlands, Tuesday Sept. 14, 2010. (AP Photo/Bas Czerwinski) AP

FC Twente 2 Internazionale 2

Ruststand 2-2. 13. Sneijder 0-1, 20. Janssen 1-1, 30. Milito 2-1 (eigen doelpunt), 41. Eto’o 2-2. Scheidsrechter: Proença (Por). Toeschouwers: 23.800.

Met branie als belangrijkste wapen behaalde FC Twente gisteren op eigen veld een gelijkspel tegen Internazionale. Verdediger Dwight Tiendalli liet zich niet feliciteren na een gedenkwaardige avond als bewaker van topspits Samuel Eto’o. Want een gelijkspel, ook al is het tegen de winnaar van de Champions League, blijft een gelijkspel. Tiendalli: „Ik had op het veld zelfs het gevoel dat we konden winnen.”

Vier maanden geleden was voorzitter Joop Munsterman nog tot tranen geroerd toen FC Twente voor het eerst landskampioen werd. Eindelijk zou de club zijn entree maken in de Champions League, een belangrijke stap in sportief en vooral financieel opzicht. FC Twente verdiende vorig seizoen in de Europa League ‘slechts’ 136.000 euro aan tv-gelden. Een gelijkspel tegen Inter leverde de club alleen al een premie van 400.000 euro op.

Duizenden supporters legden gisteravond met mobiele telefoons vast hoe voor het eerst de hymne van de Champions League door de Veste schalde. Ook voor de voetballers was het een speciaal moment geweest, zei Wout Brama na afloop. Maar de middenvelder stelde strijdbaar geen minderwaardigheidscomplex te hebben gevoeld ten opzichte van Inter. Had de ploeg uit Enschede vorig seizoen niet al gewonnen van Fenerbahçe en Olympique Marseille?

FC Twente is echter in de zomermaanden stevig vernieuwd. Trainer Steve McClaren vertrok, net als basisspelers Blaise N’Kufo, Miroslav Stoch en Ronnie Stam. Kenneth Perez beëindigde zijn loopbaan. De club wist bepalende spelers als Bryan Ruiz en Douglas wel te behouden en vond met de Belg Michel Preud’homme een nieuwe trainer. De selectie werd versterkt met Marc Janko, Roberto Rosales, Emir Bajrami en Nacer Chadli. De laatste was vleugelspeler bij AGOVV in de eerste divisie.

Voetballers van dat kaliber leken op voorhand niet meteen in staat het ploegen als Inter lastig te maken, maar dat gebeurde wel. Preud’homme stelde vier aanvallers op, volgens de logica dat durf tegen de behoudende Italiaanse kampioen voor ruimte op het veld zorgt. Zijn tactiek slaagde, zeker in de eerste helft. Inter werd verrast door het zelfvertrouwen van de ploeg uit Enschede. Ruiz, Douglas en Rosales, ze speelden allen met een gezonde dosis lef en agressie.

Uitblinker was de brutale Theo Janssen, op voorhand door Inter-speler Wesley Sneijder geprezen als het voetballende brein van FC Twente. De middenvelders speelden samen bij het Nederlands elftal en kunnen goed met elkaar opschieten. Sneijder zette Inter na een sterk begin van FC Twente op voorsprong, maar Janssen antwoordde meteen. Hij schoot de bal uit een vrije trap achter Júlio César, een van de beste doelmannen ter wereld. „Dan moet het tegen de andere keepers nog makkelijker worden”, zei Janssen na afloop.

De middenvelder had ook een belangrijk aandeel in het tweede doelpunt van FC Twente. Diego Milito, die vorig seizoen twee keer scoorde in de finale van de Champions League tegen Bayern München, kopte nu in eigen doel uit een corner van Janssen. De spelmaker had het wel naar zijn zin en testte Júlio César voor rust nog eens met een kiezelhard schot. Inter kwam echter weer langszij en had daarvoor niet eens een echte mogelijkheid nodig. Eto’o plaatste de bal op aangeven van Goran Pandev buiten bereik van doelman Nikolay Mihaylov in de hoek.

In de tweede helft, waarin FC Twente het gelijkspel koesterde, liet Janssen vooral verbaal van zich horen. De middenvelder bekvechtte eerst lachend met een van de assistenten van Inter-trainer Rafael Benítez over de gele kaart voor Maicon. Daarna wekte hij de boosheid van middenvelder Esteban Cambiasso en Eto’o. Steeds riep Sneijder zijn tegenstander tot de orde, als voormalige straatschoffies onder elkaar. MacDonald Mariga liet zich in de slotfase zo provoceren door Janssen dat hij zijn tegenstander in blessuretijd een kopstoot gaf.

Met het shirt van Sneijder in zijn bezit liep Janssen na afloop tevreden door de catacomben van de Veste. Eto’o en zijn ploeggenoten negeerden met behulp van grote hoofdtelefoons de smekende Italiaanse verslaggevers, terwijl de middenvelder van FC Twente geduldig uitlegde dat hij Inter „niet zo denderend” vond. „Voorspel je vooraf een gelijkspel, dan gelooft niemand je. Veel van hun spelers zijn individueel beter dan wij. Maar als team waren we zeker de eerste helft beter. Ik denk dat we tevreden mogen zijn.”

Janssen maakte zich nog druk om de kopstoot van de Keniaanse international Mariga. „Alles zit gelukkig nog dicht. Ik heb geen vrienden gemaakt vandaag, maar dat hoeft ook niet.” De middenvelder reageerde opgetogen op het gelijkspel tussen Werder Bremen en komende tegenstander Tottenham Hotspur (2-2). „Dan staan we tenminste nog gedeeld eerste in de groep.”

    • Michiel Dekker