Suriname zet EU de voet dwars

Een groep landen onder leiding van Suriname heeft de Europese Unie gisteren een nederlaag toegebracht in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hoewel het om een procedurele kwestie ging, was het voor Brussel een pijnlijke, symbolische tegenslag.

De EU had gehoopt haar status als waarnemer binnen de VN te kunnen opwaarderen, zodat de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders (Herman Van Rompuy) en de EU-buitenlandcoördinator (Catherine Ashton) in de Algemene Vergadering namens de Unie het woord kunnen voeren. Daarmee zou de Europese vertegenwoordiger, nu een ambassadeur, bij vergaderingen hoger op de sprekerslijst komen te staan.

Maar een motie, door Suriname ingediend namens de groep Caraïbische landen CARICOM, verhinderde dat. De motie vroeg om uitstel van behandeling van het Europese voorstel – en werd aangenomen met 76 tegen 71 stemmen, bij 26 onthoudingen.

Volgens een EU-diplomaat was de uitkomst gênant, ook al kan de Unie de zaak later opnieuw aankaarten. Het ergerde de Europeanen dat Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zich van stemming onthielden.

De Surinaamse ambassadeur bij de VN, Henry Mac-Donald, zei dat het Europese voorstel om meer overleg vraagt, omdat de interactie tussen de lidstaten er door verandert. Veel ontwikkelingslanden binnen de VN vrezen dat de Europese Unie voorrechten krijgt die hun eigen regionale organisaties niet hebben. (AFP, Reuters)